Китай отчете първа дефлация за последните 7 години

Китайските статистически служби отчетоха първа дефлация на годишна база в страната от 2002 г. насам. Поевтиняването на живота през февруари се дължи на по-ниските цени на почти всички основни стокови групи – горива, храни облекло и други.
Индексът на потребителските цени през февруари се е понижил с 1,6 на сто на годишна база. За сравнение през втория месец на миналата година статистиката отчете най-високата инфлация в Китай за последните 11 години, припомня АР. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за по-слабо понижение на цените с 1 на сто.
Дефлация е отбелязана и на производствено равнище, като на годишна база през февруари цените се понижават с 4,5 на сто. Това е най-резкият спад на индикатора в Китай за последните 10 години.
Хранителните продукти в Китай са поевтинели с 1,9 на сто през февруари, като особено рязко се е смъкнала цената на свинското месо – с цели 18,9 на сто, показват статистическите данни. Значителен спад се наблюдава и в цените на суровините и материалите за строителство.
Понижението в цените увеличава рисковете от ускоряване на дефлацията, тъй като потребителите вероятно ще променят поведението си и ще отложат покупките за по-късен етап. Това от своя страна заплашва маржовете на печалбата на компаниите, а следователно и равнището на заплащане в страната.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *