Печалбите на публичните кипърски компании се сриват

Съвкупната печалба на компаниите, листвани на Кипърската фондова борса (CSE), се е понижила с 966 милиона евро, или с почти 60% до 667,7 милиона евро през миналата година, съобщи издаваният в Никозия делови вестник „Файненшъл мирър“.
В същото време пазарната капитализация се свива с 80 на сто, превръщайки 2008 година в една от най-лошите в историята на кипърския капиталов пазар.
През първите два месеца на годината бяха изтрити нови 30 на сто от пазарната капитализация, като в края на миналата седмицапоказателят се понижи до 3,963 млрд. евро.
Най-сериозен спад отчитат инвестиционните компании, които са на загуба от 341 млн. евро. Показателят на “сините чипове” General Index падна в четвъртък до 699,73 пункта, отбелязвайки 12-годишно дъно.
Сред най-силно пострадалите компании, търгувани на фондовата борса в Никозия, са банките, които отчетоха слаби финансови резултати за миналата година.
Единственото изключение направи най-голямата кипърска банка „Банк ъф Сипръс“, която отчете 4 процента ръст на печалбата си за миналата година до 502 милиона евро при 485 млн. за 2007 г. Според аналитици в основата на добрия резултат са приходите от операциите на подразделенията на банката в Румъния, Украйна и Русия.
Допълнително „Банк ъф Сипръс“ заработи от търговия на валутните пазари през миналата година 159 млн. евро при печалба от тези операции за 47 млн. евро през 2007 година, според отчета на компанията, качен на сайта на кипърската борса.
Банката е и единствена от финансовия сектор на борсата, която реши да увеличи размера на разпределяния дивидент до 12 евроцента на акция. В края на февруари банката съобщи, че планира да издаде привилегировани акции на стойност 645 млн. евро, след натиск от страна на Централната банка на Кипър за увеличаване на капитала на компаниите от сектора.
„Марфин популар банк“ отчете 30 процента спад на печалбата си за миналата година до 394,6 млн. евро. Причината за това е обезценяването на инвестициите в акции и загубите на застрахователя “Юнивърсъл лайф”, където банката притежава значителен дял. Преди месец банката обяви, че ще увеличи капитала си с 30 процента.
Най-големият губещ е „Хеленик банк“ със спад на печалбата си за миналата година от рекордните 75%. Показателят се свива до 33,97 милиона евро при 133 млн. евро година по-рано. Банката отчете за последното тримесечие на миналата година чиста загуба в размер на 28 млн. евро. За лошите резултати на групата е допринесла и загубата от 12 млн. евро на инвестиционното подразделение “Атенаинвестмънт”.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *