Китай: Пентагонът провали САЩ

„След разпада на Съветския съюз САЩ останаха единствената супердържава, която продължава да укрепва военната си мощ, без да мисли за колосалната цена на това. Вашингтон продължава да намесва в международната политика, да разпространява своята хегемония без оглед на това дали икономиката на страната може да си го позволи. Пример за това са военните операции в Афганистан и Ирак. И ето, че дойде време САЩ, сблъскали с икономически сътресения, да помислят за своята деспотична политика и своите постъпки“, се казва в съобщение на китайската информационна агенция Синхуа, цитирана от БГНЕС.
Самият Китай харчи немалко за военни цели – поддържа армия от 2,3 млн. войници, като тази година военният бюджет на страната достигна 93,5 млрд. долара. Но дори тези средства не са нищо на фона на военните разходи на САЩ. При това военният бюджет на Вашингтон е вече доста орязан в сравнение с предходните години. За финансовата 2012 г. (която започва от септември 2011 г.) Пентагонът предложи бюджет от 553 млрд. долара. Понастоящем администрацията на Барак Обама обмисля как тези средства да бъдат допълнително съкратени.
Самият Обама обяви вчера, че много от проблемите с високия дълг и дефицита в страната са заварени, когато той е заел поста си. Освен това отбеляза, че проблемите в Европа засягат САЩ, предадоха световните агенции.
„Имаме сериозен проблем с дълга и дефицита и голяма част от него е наследен”, заяви Обама и допълни: „Когато имате проблеми в Европа – в Испания, в Италия, в Гърция, тези проблеми се отразяват и на нас”.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *