”Операция Мега-Москва”

Ресин, който отговаря за строителството, е много доволен, че градът, чието население е повече от 10 милиона души, скоро ще увеличи площта с почти два и половина пъти в сравнение със сегашната: с 1460 кв. км и ще се разпростира вече върху 2530 кв. км, предаде БТА.
Новината, че Москва ще отхапе гигантско парче от околостоличния райони дойде без предупреждение и това ядоса мнозина московчани, които се почувстваха поставени пред свършен факт.
По-малко от месец, след като президентът Дмитрий Медведев поиска увеличаване на размерите на града, беше представен и новият общ план. Експертни оценки? Гражданско участие? Публичен дебат? В никакъв случай.
Критиците на анексирането на територии се боят, че ще има принудително отчуждаване на имоти, ще бъде сложен край на самоуправлението на близките градове и ще има и други социално взривоопасни последици. Руските медии нарекоха проекта „Операция Мега Москва“.
Подготовката на такъв проект в пълна секретност е типичен пример за политическия стил на министър-председателя Владимир Путин, бивш офицер от КГБ, писа московското списание „Комерсант Власт“.Според него провеждането на Зимните олимпийски игри в руския черноморски курорт Сочи, което ще струва около 24 милиарда евро, е нищо в сравнение с планираното разширяване на Москва, което ще е в безпрецедентни мащаби.
„Сегашната територия е просто твърде малка за каквото и да е – за нови пътища, за бизнес, за сгради“, казва Ресин в интервю за московския таблоид „Комсомолская правда“.
Московското правителство също ще се премести от стария център на града в новата Москва. Тази част от плана, поне, се посреща с одобрение от повечето московчани.
На жителите на Москва отдавна им тежат честите задръствания, причинявани от затварянето на огромните магистрали на града, за да могат висшите правителствените чиновници да се придвижват бързо, с мигащи светлини и виещи сирени, необезпокоявани от обикновените хора.
Разширяването на Москва в началото ще увеличи броя на жителите й само с четвърт милион. Но експертите очакват, че стотици хиляди ще се установят в присъединените райони, за да станат московчани.
Не е лесно да се получи жителство в столицата, която традиционно привлича много руснаци с изобилието от работни места и с по-високото заплащане.
Земите, предвидени за присъединяване, се намират на югозапад от Москва. На картата те имат конусовидна форма и с тях новата Мега Москва ще заприлича на осмица.“В бъдеще това, което сега наричаме Москва, ще бъде само историческата част, туристически център, място за отдих и развлечения“, казва Ресин.
Не е ясно дали тогава Кремъл – историческата крепост в сърцето на Москва – ще бъде вече целият отворен за туристи.
Засега обикновения човек има достъп само до няколко църкви в Кремъл, до Оръжейната палата и до концертната зала. Медведев, чиято официална резиденция се намира в Кремъл, с неговите величествени стени от царско време, все още не е коментирал евентуално преместване на президентската сграда.
Това, което обаче може да се каже със сигурност, е че в присъединените райони ще бъдат построени редица нови центрове. В предградието Сколково например се оформя научен и технологичен парк по подобие на Силиконовата долина в Калифорния. В процес на изграждане е и правителствен район.
Друга причина за разширяването според Медведев е тъй необходимото създаване на международен финансов център, подобен на тези във Франкфурт и Лондон.
Предвестник на архитектурното бъдеще на Москва е свръхмодерният бизнес район Москва Сити, чиито небостъргачи със стъклени фасади се издигат на няколко километра от Кремъл.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *