Китай прави плавен преход от Windows към Linux

Китай е напълно сериозен в намерението си да изостави Windows в полза на собствена Linux дистрибуция за държавните компютри. Правителството взе решение за планомерен преход от Windows към Linux на компютрите в цялата държавна администрация, пише TechNews.bg .

Предвижда се всяка година 15% от машините с Windows да мигрират към собствена дистрибуция на Linux. Преходът към отворената ОС ще завърши през 2020 г., съобщи Beijing Times, позовавайки се на доклад на Китайската академия на науките.

Linux алтернативата все още не е напълно готова, но вече е разработен подробен план за пълномащабна замяна, която касае сървърите, чиповете и софтуера на правителствените системи.

В допълнение, Комисията за регулиране на банковата дейност (CBRC) информира финансовите институции в страната, че трябва да адаптират Linux-базираната операционна система. Разработката на новата ОС е възложена на компанията SPGnux OS.

По-рано тази година изтече информация, че Китай ще започне да внедрява собствена платформа през октомври, но това не се случи. През май правителството забрани на държавните структури да купуват Windows 8 с аргумента, че Windows има необосновано големи възможности за контрол над потребителските компютри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *