Япония срещу Южна Корея ли е новата валутна война?

Изненадващите нови стимули от страна на Японската централна банка (ЯЦБ) дадоха нов тласък на валутните войни, след като рязкото обезценяване на йената застраши конкурентоспособността на експортно ориентираните икономики, казват стратези.

„Винаги, когато имате подобни разрушителни ходове от страна на централните банки, имаме и ефект на пропадане“, отбеляза пред CNBC Борис Шлосберг, управляващ директор на звеното за валутни стратегии в BK Asset Management.

Пазарите бяха хванати неподготвени от решението на ЯЦБ от края на миналата седмица, когато институцията разшири покупките си на борсово търгувани фондове (ETFs) и активи на инвестиционни тръстове от сектора на недвижимите имоти, увеличавайки по този начин обема на своя портфейл от японски държавни облигации. Банката също така обяви намеренията си да покачва равнището на паричната база с по-висок темп.

Йената потъна с близо 3 на сто спрямо щатския долар в петък, като разшири спада си в понеделник, отстъпвайки до ново 7-годишно дъно. В края на сесията в Токио японските пари достигната равнище от 112,76 за един долар.

„Най-горещата валутна война днес е Япония срещу Корея. Това е може би нещото, което трябва да се държи под око. Кръстосаният курс се превърна в много чувствителна тема, след като Япония и Корея започнаха да се състезават в много ключови области“, каза Шон Калоу, старши валутен стратег в Westpac.

Японската валута поевтиня с около 20 на сто спрямо южнокорейския вон, след като ЯЦБ стартира безпрецедентната си програма за стимулиране през април 2013 г.

Валутните стратези твърдят, че действията на централната банка биха могли да насърчат Южнокорейската централна банка (ЮЦБ) да преприеме по-дефанзивен подход спрямо силата на местната валута чрез интервенции на валутния пазар или чрез понижаване на лихвените ставки.

„Очакваме увеличаване на рисковете, като тя (ЮЦБ – бел. ред.) може да намали лихвите с 25 базисни пункта до 1,75 на сто през следващите месеци“, коментира Юнг Сун Куон, икономист в Nomura. Експертът подчерта и негативите, като отбелязва, че износът на Корея вече изглежда слаб.

Износът е нараснал с 2,5% през октомври спрямо година по-рано след ревизирания ръст от 6,9% през септември, показаха последните данни от търговското министерство в Сеул.

Южнокорейските власти изразиха и публично опасенията си за отрицателното въздействие на пропадащата йена. В края на октомври президентът Пак Кън Хе посочи, че ниският икономически растеж, ниската инфлация и слабата йена са трите основни риска, пред които е изправена икономиката на Южна Корея.

Други по-големи страни износители в Азия, като Тайван и Китай, също може да преприемат допълнителни действия по смекчаване на покупателната сила на валутите си.

„Остава да се види дали китайските износители ще се разстроят от слабостта на йената и дали властите в Поднебесната империя ще изпратят валутата си надолу“, каза Шлосберг.

Китайската централна банка фиксира среден курс на юана от 6,1525 за един долар, което е по-ниско равнище спрямо петъчната средна котировка от 6,1461 и тази от по-рано предната седмица от 6,1135.

Джефри Ю, валутен стратег в UBS, е съгласен, че Южна Корея ще „има проблем“ със слабостта на йената. Въпреки това той не смята, че Китай ще бъде чак толкова засегнат от стимулите в Япония.

„Централната банка на Китай и ЯЦБ работят доста добре помежду си. Мисля, че Пекин ще бъде много по-загрижен за равнищата на тайландския бат и виетнамския донг спрямо долара“, допълни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *