Китай се бори с изтичането на капитали

Китай наложи нови мерки за контрол, за да предотврати изтичането на прекалено много капитали, съобщава The Wall Street Journal. Така Пекин засилва действията си срещу евентуалното задълбочаване на икономическия спад, отбелязва изданието.

Централната банка на страната съобщи, че ще оскъпи опитите на инвеститорите да оказват натиск на юана с цел отслабване на националната валута срещу долара. По-слабата национална валута по правило пренасочва инвеститорите към други активи, а това би усложнило усилията на правителството да насърчи растежа.

Някои от най-големите кредитори в Китай, включително Bank of China Ltd. иChina Citic Bank Corp., вече правят вътрешни проверки на големи валутни конверсии на свои корпоративни клиенти, според китайски банкови мениджъри.

Компаниите в Китай могат да обменят юан срещу чужди валути само за одобрени от властите бизнес цели, като например разплащане с контрагенти за внос или одобрени инвестиции в чужбина.

Междувременно финансовият регулатор в страната, заедно със силите за сигурност, увеличава усилията си да овладее агентите за незаконни трансфери на средства. Тези агенти си изкарват прехраната, като помагат на хората да изнесат парите си от страната.

Усилията имат за цел да подкрепят валутата след изненадващата девалвация, която централната банка в Пекин предприе преди три седмици.

Данните показват, че икономиката на Китай продължава да се забавя. Производствената активност през август постигна тригодишно дъно, което отново се отрази негативно на глобалните пазари.

Трудно е обаче да се осигурят надеждни данни за капиталовите потоци, тъй като много инвеститори успяват да изнесат парите си, заобикаляйки правилата. Някои от тях панически пренасочват авоарите си заради мащабната антикорупционна кампания, която Пекин води от известно време.

И въпреки всички мерки изглежда, че капиталите продължават да изтичат от Китай. Резервите от чуждестранна валута на Китай, които през миналата година достигаха 4 трлн. долара, са се свили до 341 млрд. долара.

Консултантската компания CBRE оценява, че китайските инвестиции в бизнес имоти възлизат на 6,5 млрд. долара само за първото полугодие. Очертава се вложенията в сектора на имотите от Китай да надминат общия обем за цялата 2014 г. – 10,5 млрд. долара.

В бележка до клиентите си от Goldman Sachs Group Inc посочват юана и изтичането на капитали като основни свои опасения за стабилността на китайската икономика. Според финансистите темповете на изтичане на капитали от страната се ускоряват и от момента на девалвацията на юана достигат между 150 и 200 млрд. долара.

Ситуацията може да се вложи през следващите месеци, ако юанът продължи да отслабва или пък икономиката демонстрира нови признаци за забавяне. През тази година доларът поскъпна с 2,6% спрямо китайската валута, а влошените данни за икономиката поставят под въпрос правителствената цел за икономически растеж.

Китайските компании също са предпазливи по отношение на перспективите пред икономическия растеж и очакват националната валута да продължи да отслабва, а перспективите пред бизнеса им да се влошават.

Изтичането на капитали все още обаче не е достигнало критични нива, а и Пекин има разполага с достатъчно инструменти да се справи с това, отбелязва изданието. Все още Пекин разполага с достатъчно резерви от чуждестранна валута, за да въздейства върху юана и да го превърне в атрактивен актив за инвеститорите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *