Китай строи първия собствен ядрен реактор трето поколение

Китайската национална атомна корпорация (СNNC) започва днес строителството на първия ядрен реактор от трето поколение собствена разработка.Реакторът е Ей Си Пи 1000 (ACP1000), чието название на китайски е Хуалун-1.

Най-голямата китайска корпорация в сектора на ядрената енергия вечесключи две споразумение за доставкатана такива реактори с мощност близо 1000 мегавата на чуждестранни клиенти, предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

„Активната фаза на пилотния проект по строителството на първия реактор от трето поколение собствена разработка Ей Си Пи 1000 започва днес с началото на строителството на петия енергоблок на Фуцинската АЕЦ в провинция Фуцзян, в Източен Китай, информира вчера говорител на компанията на специална пресконференция в Пекин. Над 20 страни в света за заявили интерес към реактора Ей Си Пи 1000.

До месец- два ще организираме специална конференция, на която ще бъдат поканени представители на енергийни компании и официални лица от различни държави, които са заинтересовани от този проект“, заяви на пресконференция генералният директор на Китайската национална атомна корпорация Цян Чжимин, цитиран от ТАСС.

Китай е най-големият пазар за ядрена енергияза граждански цели. В страната се изграждат 23 реактора или една трета от строящите се реактори в снета, отбелязва АФП, цитирайки данни на Световната ядрена асоциация (WNA).

„Китай е сред малкото страни в света, които развиват най-съвременни ядрени технологии. А това е ключов проект за стратегията ни за развитие в международен мащаб“, коментира Цян Чжимин, цитиран от АФП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *