Китай успешно кредитира Централна и Източна Европа с 10 млрд. долара

 
По-рано тази седмица в Пекин се проведе среща между представителите на проекта за съвместно развитие между Китай, Централна и Източна Европа. На тази среща домакините от Китай са заявили, че ще продължат да кредитират със заеми страни от Централна и Източна Европа. „Китай, ще направи всичко необходимо около партньорството с Централна и Източна Европа, така че то да бъде в полза за развитието и на двете страни“, заяви по време на пресконференцията Хонг Лей, говорител на министерството на външните работи.
В края на април премиерът Уън Дзябао заяви, по време на бизнес форум във Варшава, че Китай е подготвил кредитна линия в размер на 10 млрд. долара за страните от Централна и Източна Европа. Според китайския лидер парите са отделени за сътрудничество, основно с държавите от бившия съветски блок, за изграждането на общи проекти в областта на инфраструктурата, новите технологии и зелената икономика.
На тази среща премиерът на Китай поясни, че създаването на такъв вид кредитна линия трябва да ускори процеса на сътрудничество между отделните страни и региони. Заемите по тази линия ще бъдат на преференциални лихви.
На Варшавския форум Уън Дзябао допълни, че страната му ще поощри китайските предприятия да създадат технологични и икономически зони в Централна и Източна Европа през следващите пет години. През 2015г. стокообменът между Китай и тези държави може да достигне 100 млрд. долара.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *