Най-старата банка в света фалира?

 
Банката „Монте дей Паски ди Сиена“ в град Сиена е основана през 1472 г., когато Леонардо да Винчи е бил едва на 20 години и е бил напълно непознат за света, уточнява медията като добавя че през вековете финансовата институция укрепва позициите си и през ХХ век става трета по значимост в Италия.
Този юни институцията чието седалище се намира в една и съща сграда от 1472 г., стана първата банка в Италия, която поиска правителствен заем от 2 млрд. евро, колкото са загубите за първото полугодие на 2012г. А ръководството на банката бе обвинено в лошо управление главно заради придобиването през 2007 г. на „Банко Антонвенета“ от испанската банка „Сантандер“ срещу 9 млрд. евро. Банката притежава италиански дългови облигации на стойност 25 млрд. евро и според специалистите това е една от основните причини за затрудненото й положение.
Институцията редовно влагаше пари в социални, културни и спортни дейности. От парите на „татко Монте“ както галено наричат банката местните жители, се финансира традиционното конно надбягване „Палио“. Плащат се ремонтите на тежките готическите сгради на града, осигуряват се средства за биотехнологични програми, предназначени да превърнат Сиена в научноизследователски център на Тоскана и много други. През периода 1996-2010г., банката е отделяла средно по 150 млн. евро на година за модернизиране на 55хил. Сиена.
Банката Монте дей Паски ди Сиена е управлявана от 16 директори, като 8 от тях се назначавани от град Сиена, докато останалите са избрани от провинция Сиена, от университета на Сиена и от сиенската архиепископия.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *