КНСБ иска вдигане на минималната работна заплата с 50 лева

КНСБ предлага вдигане на минималната работна заплата с 50 лева от 1-ви юли и възстановяване на препоръчителния индекс за минимален ръст на заплатите в реалния сектор, който за тази година да е 7-8 процента – това съобщи Пламен Димитров, изпълняващ длъжността президент на конфедерацията.
По думите му тези предложения ще бъдат поставени на преговори с правителството и работодателите. По данни на КНСБ само 13 процента от предприятията у нас са увеличили заплатите през изминалата година.
Замразяването на минималната работна заплата през 2010 година е довело до реален спад от 2.3 процента, който до края на тази година може да стигне 6 процента, обясни Пламен Димитров. Това е причината за исканото увеличение, което ще направи минималната заплата 290 лева.
По данни на КНСБ въпреки отчетеното през 2010 година нарастване на средната работна заплата в страната, за отделния човек възнаграждението не се е увеличило, тъй като от фонд работна заплата са изплатени обезщетения на съкратените служители.
Над 140 хиляди работни места са загубени само от есента на 2009-та до есента на 2010 година, а за последните 2 години без работа са останали около 313 хиляди българи. Според Пламен Димитров съкращенията са довели до повишаване на производителността, което е ясен аргумент за ръст на заплатите.

tmp = Get_Cookie(„article_fontsize“);
if(tmp != null && tmp > 9) {
document.getElementById(„contenttext“).style.fontSize = tmp + „px“;
document.getElementById(„contenttext“).style.lineHeight = (parseInt(tmp) + 4) + „px“;
}

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *