Мрачни прогнози от икономическия форум в Давос

Над 2 500 бизнесмени и държавни лидери се събраха в швейцарския ски-курорт Давос за годишния Световен икономически форум.
Сред някои от интересните изказвания в днешния ден се откроиха това на Ларс Олофсон, изпълнителен директор на най-големият европейски търговец на дребно Carrefour, който посочи, че растежът в Европа е изключително важна тема. Без него ставам твърде песимистичен в прогнозите си.
Филип Дженингс, генерален секретар на UNI Global union пък заяви: Стига с тези затегнати правителствени мерки! Те са на път да направят повече злини, отколкото ползи.
Най-голям интерес привлече речта на университетския преподавател, предрекъл финансовия колапс през 2007 година – Нуриел Рубини. Великобритания и другите по-уязвими икономики в еврозоната са все още изправени пред риска от двойно дъно на рецесията. Това би могло да се случи като сценарий въпреки че останалия свят се възстановява от глобалната икономическа криза, прогнозира Рубини.
Формален повод за това становище, дадоха данните за състоянието на Великобритания, която вчера отчете свиване с 0.5% през последното тримесечие на 2010 година.
Анемичният темп на нарастване на икономиките, рискът от продължение на дълговата криза в Европа и ръстовете в цените на суровините, структурните проблеми в САЩ и наново надигащите се дисбаланси между глобалните икономики са повод за притеснения, обръща внимание Рубини.

Икономистът приветства по-агресивните политики в еврозоната и очертава 4 големи риска, които стоят пред нея в момента: на първо място опасността от разпространение на кризата в Испания, която е твърде голяма, за да фалира, но и твърде голяма, за да може да бъде спасена; на второ място това е фактът, че заради огромния й дълг Гърция е в практическа несъстоятелност; третият са банките, които прехвърлят бремето на дълговете си върху държавни структури и на последно място невъзможността на страните в криза да отчетат някакъв растеж, с което да успеят да избегнат проблемите.

Няма светлина в тунела за еврозоната и това е, което показва колко големи са рисковете.

BBC, Guardian

tmp = Get_Cookie(„article_fontsize“);
if(tmp != null && tmp > 9) {
document.getElementById(„contenttext“).style.fontSize = tmp + „px“;
document.getElementById(„contenttext“).style.lineHeight = (parseInt(tmp) + 4) + „px“;
}

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *