Кои са най-богати жени в Америка

Най-богатите жени в Америка са милиардери, но нито една от тях не е създала богатството си сама.

Всяка една от тях е наследничка или вдовица на основателите на някои от най-известните и най-големи компании в света.

В подреждането дори има по няколко дами, членове на голяма бизнес фамилия.

Вижте кои попадат в Топ 10:

10. Полин МакМилан Кайнат  – 5,2 млрд. долара

Полин МакМилан Кайнат е наследница на Cargill (Каргил), най-голямата компания за хранителни продукти в света. Cargill е компанията майка зад Purina и Nutrena. Тя е пра-внучка на основателя на базираната в Минесота компания, която има 155 000 служители в 70 страни.

9. Ан Уолтън Крьонке – 5,5 млрд. долара

Ан Уолтън Крьонке е наследила милиардите от баща й Джеймс „Бъд“ Уолтън, основател на Walmart заедно с брат си Сам. Когато Бъд умира през 1995 г., Ан наследява част от неговия дял от Walmart. Тя е медицинска сестра. Омъжена е за собственика на Los Angeles Rams и Denver Nuggets Стан Крьонке.

7. Маргарета Тейлър – 8,1 млрд. долара

Маргарета Тейлър е наследник на богатството на Cox Enterprises. Тя и нейните братя и сестри наследяват дяловете на майка си Ан Кокс Чеймбърс в семейния бизнес. Cox Cable е третият по големина кабелен оператор в САЩ. Маргарета е внучка на Джеймс М. Кокс, основател на Cox Enterprises.

7. Катрин Рейнър – 8,1 млрд. долара

Тя е сестра на Маргарета Тейлър, също наследничка на Ан Кокс Чеймбърс. Двете, заедно с брат им Джеймс, имат оп 17% от семейния бизнес.

6. Блеър Пери-Окидън – 8,2 млрд. долара

И тя е сред наследниците на Cox Enterprises. Майка й, Барбара Кокс Антъни е дъщеря на Джеймс М. Кокс, основател на компанията. Майката почина през 2007 г., оставяйки на дъщеря си 25% дял в Cox Enterprises.

5. Абигейл Джонсън – 12 млр. долара


Абигейл Джонсън е главен изпълнителен директор на Fidelity Investments, финансов гигант за управление на активи, основан от баща й Едуард „Нед“ Джонсън III. След като служи като президент на компанията от 2012 г. насам, Абигейл се очаква да стъпи в обувките на баща си като главен изпълнителен директор тази есен. Абигейл започва работа в семейната империя още преди да започне колеж. Първоначално е била на позиция, където приемала поръчки от клиенти по телефона, информира economic.bg. След това следва в Hobart и William Smith, а през 1988 г. работи като консултант в Booze Allen Hamilton. Получава и MBA от Харвард. Днес тя е третото поколение лидери на Fidelity Johnsons с приблизително 24% от акциите на компанията.

4. Лорийн Пауъл Джобс – 19 млрд. долара

Вдовицата на Стив Джобс – основателят на Apple, е най-големият индивидуален инвеститор в The Walt Disney Company.  Тя е начело на Laurene Powell Jobs Trust и контролира 130 млн. акции на Disney, принадлежли на покойния й съпруг. Тя обаче не е просто една богата вдовица. Има бакалавърска степен от University of Pennsylvania, бакалавърска степен по икономика от Wharton School към University of Pennsylvania MBA от Stanford. Работила е за Merrill Lynch Asset Management и три години за Goldman Sachs. Съосновател е на Terravera, компания за натурални храни.

3. Жаклин Марс – 28 млрд. долара


Жаклин Марс е дъщеря на Форест Марс старши и внучка на Франк С. Марс, основатели на най-голямата компания за шоколадови десерти Mars Incorporated. Тя е 15-ят най-богат човек в Америка и четвъртата най-богата жена в света. Жаклин и двамата й братя наследяват шоколадовата империя след смъртта на баща им.

2. Кристи Уолтън – 31 млрд. долара


Кристи е вдовицата на Джон Т. Уолтън – един от синовете на основателя на Walmart Сам Уолтън. След смъртта на Джон през 2005 г. тя наследява неговото богатство от 18,2 млрд. долара. Също така съпругът й й завещава акции в основаната от него компания First Solar, като ръстъ на акциите й допринася значително за увеличаването на богатството на Кристи повече отколкото на останалите членове на фамилията Уолтън.

1. Алис Уолтън – 38 млрд. долара


Алис Уолтън също е от наследниците на Walmart, информира economic.bg. Тя е най-макото дете на основатея на компанията Сам Уолтън и съпругата му Хелън. Тя е най-големият филантроп на фамилията.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *