Работодателите искат вето на закона за частните охранители

В остра позиция работодателите поискаха от президента Румен Радев да наложи вето върху приетия само преди дни закон за частната охранителна дейност, написан от ГЕРБ.

В писмо до президента работодателите изразяват пълно несъгласие с нормативния акт. Според тях той е приет при съществени нарушения на законодателната процедура – не е преминал валидно обществено обсъждане, липсва оценка на въздействието и съответствие с правото на ЕС.

Според тях законът не отговаря и на очакванията на сектора, защото въвежда прекомерни и ненужни регулации, което е в разрез с правилата на конкуренцията и на общата забрана за дискриминация във вътрешния пазар на ЕС и ЕО. Освен това е в противоречие и на декларираните от правителството намерения за намаляване на административната тежест, информира в.Сега.

Новият закон налага свръхрегулация на сектора, защото изисква представянето на допълнителни документи, твърдят работодателите. Според тях някои от разпоредбите ще блокират дейността на компаниите, ще доведат до значителни дисбаланси, а е възможно дори да провокират даване на нерегламентирана държавна помощ.

Законът влиза и в сблъсък с европейското законодателство, защото въвежда възможността частни охранителни фирми да осигуряват опазване на имуществото и населението и на обществения ред в урбанизираните територии, което е основна функция на публичните власти и правоохранителните органи, пишат работодателите. Тези норми бяха подложени на силна критика, и от опозицията, която смята, че с тях се дава възможност за приватизиране на дейност, която е в прерогативите на МВР.

 

 

financebg.com

 

One thought on “Работодателите искат вето на закона за частните охранители

  • 29.01.2018 в 16:05
    Permalink

    МВР е най-големият работодател в страната, а не може да се справи с дейностите си, които биват прехвърляни на частните охранителни фирми. Ако частна охрана ще върши задълженията на МВР, то защо изобщо ни е нужно МВР?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *