• slot pulsa/
  • Кои са 10-те града с най-висок жизнен стандарт в света – Финансови новини

    Кои са 10-те града с най-висок жизнен стандарт в света

    Всяка година Mercer, eдна от най-големите в света HR-агенции, публикува своя Quality of Living Index (индекс за качеството на живот), който определя най-безопасните градове в света за живеене и работа.

    Този рейтинг е един от най-изчерпателните и се поддържа, за да помага на международните корпорации и други работодатели да предлагат на своите сътрудници справедлива работна заплата.

    Всяка година анализаторите на Mercer проучват 450 градове в света, като ги оценяват по различни параметри, които са свързани с качеството на живот, като:

    – политическа и социална обстановка (стабилност, равнище на престъпността, правосъдие);

    – икономическа обстановка (финансови регулатори, банкови услуги);

    – социално-културна обстановка (достъпност и цензора на медиите, ограничаване на личната свобода);

    – медицина и здравеопазване (достъп до лекарства, медицински услуги, инфекциозни заболявания, система на ВиК, замърсяване на въздуха);

    – образование (стандарт и достъпност до международни училища);

    – комунални услуги и обществен транспорт (електричество, вода, обществен транспорт, задръствания);

    – отдих (ресторанти, театри, кина, спорт и възможности за краткотрайна почивка);

    – потребителски стоки (наличие на храна, ежедневни потребителски стоки, автомобили);

    – жилища (аренда на домове, битова техника, мебели, ремонтни услуги);

    – околна среда (климат, природни катаклизми).

    Следва класацията на 10-те града с най-висок жизнен стандарт в света за 2016 година:

    Десетото място е за Сидни, Австралия. На него се падат 7% от икономиката на страната. В сферата на финансовите услуги са заети 22% от всички работещи. Благодарение на постоянно подобряващата се добра екологична обстановка и културното разнообразие, Сидни за първи път попада в ТОП 10 на най-добрите градове за живеене. Забележителностите на най-големия австралийски град са оперният театър, мостът Харбър Бридж и чистите плажове. Жилищните квартали на голям Сидни са разположени сред добре поддържни паркове. Бреговата линия изобилства с многобройни заливи, острови и плажове.

    9 място е за Копенхаген, Дания. Неотдавна този град бе признат за място на най-щастливите хора на планетата, което не учудва никого. От неголямо рибарско селище се превръща в силно урбанизиран и културен център с много високи показатели за жизнено равнище. В момента Копенхаген е важен, голям транспортен възел в Северна Европа. Редовните и многобройни фериботни кораби свързват града с пристанищата в Германия, Швеция и Норвегия. Копенхаген е и най-големият круизен центъра, а пристанището му има няколко круизни терминала. На всички булеварди има велоалеи, тъй като всеки ден около 50% от живеещите в Копенхаген отиват на работа или на училище и университет с велосипеди.

    8 място е за Женева, Швейцария. Този град се възприема за център на дипломацията, но и един от световните финансови центрове. В него живеят едни от най-богатите хора на планетата, тъй като е най-безопасният град в света. Освен това населението на Женева е с най-високия стандарт за култура и образование. В града са базирани седалищата на много международни организации като Европейския център на ООН, Червения кръст, СТО (Световната търговска организация), СЗО (Световната здравна организация), Големият адронен колайдер на ЦЕРН и други. Икономиката на Женева е ориентирана към сферата на международната търговия и финансовите услуги, предимно в областта на частното банкиране, като се управляват активи за около 1 трлн. долара.

    7 място е за Франкфурт, Германия. Градът е търговски център, в който се провеждат едни от най-големите и престижни панаири и изложения, вкл. и знаменитото Frankfurt Motor Show. Франкфурт има силно развити центрове на културата и образованието, туризма и транспорта. Тук се намират Европейската централна банка, която определя парично-кредитната политика на еврозаната; Федералната банка на Германия; Франкфуртската борса – най-голямата в Германия и една от най-значимите в световната икономика.

    Летището на Франкфурт е едно от най-натоварените в света, а централната жп гара и няколкото автомобилни центъра също са сред най-натоварените транспортни възли откъдето тръгват и пристигат камиони, автобуси и камиони от цяла Европа.

    Във Франкфурт е базирана щаб-квартирата на американската армия в Германия, а самият град след края на Втората световна война се намира в американската окупационна зона. Икономиката на Франкфурт се крепи на три кита: финанси, транспорт и панаирна дейност.

    Около 300 национални и чуждестранни банки имат представителства във Франкфурт.

    6 място е за Дюселдорф, Германия. Този град се свързва със световната мода и изкуствата, получил е максимални оценки почти по всички параметри от индекса на Mercer. Дюселдорф заедно с другите големи немски градове – Берлин, Франкфурт, Мюнхен и Хамбург, формират петорката на най-големите икономически, транспортни, културни и политически центрове на Германия. В Дюселдорф са базирани едни от най-големите немски компании, като E.ON и Henkel Group, а летището е международен хъб за световния въздушен транспорт. В града има две пристанища, както и множество университети, сред които се открояват Художествената академия на Дюселдорф и Университета Хайнрих Хайне.

    5 място е за Ванкувър, Канада. Това е един от най-гъстонаселените канадски градове с голямо етническо разнообразие. За 52% от населението английският език не е майчин. Ванкувър е един от най-големите промишлени центрове на страната, а пристанището му е най-голямото в Канада с търговски оборот от над 75 млрд. канадски долара годишно. В града са базирани един от най-големите местни дървообработващи и миннодобивни компании. През последните години Ванкувър се превръща в много важен център за разработка на софтуер, биотехнологи, както и на динамично развиващата се филмова индустрия. Живописното място, на което е построен градът, го прави и важна туристическа дестинация.

    4 място е за Мюнхен, Германия. Това е градът, който винаги попада сред първите пет в класациите по жизнено равнище. Слави се и със своите пивоварни традиции, заради шестте големи повивоварни, които са изградени в града и произвеждат едни от най-популярните бири в света. В Мюнхен всяка година в края на септември се провежда и най-популярният „Октоберфест“ – фестивалът на бирата и печените пилета и свинските пържоли. В съвременен Мюнхен са съсредоточени не само много културни институти и музеи, но и големи промишлени и изследователски центрове. Сред тях се открояват Мюнхенският университет Лудвиг Максимилиан, най-голямата Баварска държавна библиотека, световноизвестните институти Макс Планк и Хайнц Майер-Лайбниц и много други учебни заведения, заради които Мюнхен заема челни позиции сред центровете на европейската наука. Мюнхен се слави и като немската ИТ-столица, а пазарът на недвижими имоти в града е най-скъпият в Германия.

    3 място е за Окланд, Нова Зеландия. Космополитен град, най-големият в страната, в който живеят 1,3 млн. души или около 32% от цялото население на Нова зеландия, най-голямата урбанизирана област. Окланд попада сред първите три в класацията, заради добре балансираната икономика, високото ниво на лична безопасност и прекрасната екологична среда. Познат е и като „град на платната“, заради големия брой яхти, които акустират в голямото му пристанище.

    2 място за Цюрих, Швейцария. В най-големия финансов център на Швейцария са базирани централните офиси на застрахователни компании и банки, вкл. международните UBS и Credit Suisse, Швейцарската фондова борса и Централната банка на Швейцария. В града е най-големите научни центрове на страната – университетът и висшето техническо училище. Всичко това прави от Цюрих един от главните финансови центрове в света. В града е базиран един от световните лидери сред производителите на шоколад – компанията Barry Callebaut.

    Първото място е за Виена, Австрия. Столицата на Австрия оглавява класацията на Mercer за седма поредна година. Виена е третият град-резиденция на ООН, след Ню Йорк и Женева, а в града са седалищата на много организации като ОПЕК (Организация на страните-износитерки на петрол) и ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа). Виена е градът с най-висок жизнен стандарт в света.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *