Кой отказа на Microsoft оферта от $55 млрд.

ИТ гигантът Microsoft е направил оферта от няколко десетки милиарда долара към лидера на SaaS пазара Salesforse.com. До сделка обаче не се стигнало, тъй като ръководството на доставчика на облачни софтуерни услуги отхвърлило предложението от $55 млрд., твърди CNBC, цитирана отTechNews.bg.

Пазарната капитализация на Salesforce.com Към момента се оценява на 48 милиарда долара. Шефът на компанията Марк Беньоф поискал от Microsoft да покачи офертата си до 70 млрд. долара – подобно завишение е обичайно при сделките по сливане и поглъщане.

След публикациите за провалената сделка, акциите на Microsoft поевтиняха с 1%, а тези на Salesforce.com поскъпнаха с 4%. Клауд компанията се явява най-големият доставчик на системи за управление на взаимоотношенията с клиенти (CRM) – пазар, оценяван от Gartner на 23 млрд. долара

Според анализатори от FBR Capital Markets, потенциалните купувачи на Salesforce.com, сред които Microsoft, Oracle и Amazon, трябва да приготвят сума не по-малка от 70 млрд. долара. Salesforce.com е златно съкровище на пазара за облачни услуги, предвид лидерската й позиция, силният бранд и каналите за дистрибуция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *