Цените на петрола растат

Цените на петрола растат, но анализаторите предупреждават, че пазарът е заплашен от силния долар, обобщава Reuters от Сингапур. При старта на азиатската търговия фючърсите на сорта Brent поскъпнаха със 7 цента, до $65,59 за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол WTI – с 15 цента, до $59,87 за барел.

Курсът на долара спрямо кошницата от шестте основни валути се повиши сутринта до месечен максимум и заради това анализаторите смятат, че това е основната причина цените на петрола да забавят своя ръст. Стойностите на Brent се повишиха с 25% от март до средата на май, но след това този ръст почти стопира.

„За да продължи нарастването, петролният пазар трябва да преодолее в близко време редица препятствия, броят на които се увеличава. За разлика от предишните два месеца, поскъпването на долара оказа сериозно влияние върху цената на петрола през миналата седмица“, пише в седмичния анализ на банката Morgan Stanley.

Сред другите фактори е нарасналото потреблението на петрол в САЩ, където започна сезонът на автопътешествията, както и достигнатите рекордни добиви на суровината в Азия и особено в страните-износителки на петрол от ОПЕК.

В същото време анализаторите на Goldman Sachs прогнозират, че свърхпредлагането на петролния пазар ще остане в сила и през 2016-а година въпреки повишаващото се търсене, тъй като намаляването на броя на добивните платформи в САЩ няма да е достатъчно, за да компенсират нарастващата производствена ефективност. Според банката по-евтините петролни производители от Саудитска Арабия, Ирак и Русия също ще продължат да повишават техните добиви.

Според последен анализ на Goldman Sachs, цитиран от Bloomberg, цените на суровините, търгувани на международните стокови борси, ще обърнат посоката на тяхното възходящо рали, което стартира през март, тъй като по-силният долар, евтиният петрол и охлаждащата се китайска икономика отново ще доведат до натиск върху цените и по-специално на медта и на петрола.

Цената на медта ще се понижи най-малко с 16% през следващите 12 месеца с оглед слабия растеж на китайското вътрешно потребление и забавяне на строителството във втората по сила световна икономика, се посочва в анализа на Goldman Sachs.

Банката предполага, че медта е най-уязвима от по-силния долар и от по-ниските петролни цени, като тя прогноза спад на цените на метала до 5200 долара за метричен тон през следващите 12 месеца. В края на миналата седмица (на 22-ри май) фючърсите на медта с доставка след три месеца, търгувана на Лондонската суровинна борса загуби около 1,5% до 6161,5 метричен тон, като от началото на годината цената на медта падна с 11 на сто.

От Goldman Sachs са по-оптимистично настроени единствено по отношение на перспективите пред цените на цинка заради неговите високи експозиции в инфраструктурата на Китай и в автомобилния сектор. Според банката цената на цинка ще се повиши до 2500 долара на тон през следващите 12 месеца при текуща цена около 2178 тона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *