Кой се е облажил от държавните депозити в КТБ?

Кои държавни фирми са били вложители във Корпоративна банка и по колко пари са имали в нея? Кой държавен орган и в частност представител е позволил такова нещо? Тези неудобни въпроси бяха зададени на вицепремиера Томислав Дончев от народния представител Мартин Димитров, на днешния парламентарен контрол.

Естествено той се позова на информация от медиите, че става въпрос 65 държавни фирми, държали в КТБ 247.6 млн. лв.

Томислав Дончев се скри зад идеята, че не е той точно човекът който трябва да представи тази информация, а тя може да бъде дадена само по канален ред от Министерството на финансите, ако прецени, че това не е банкова тайна и няма друга правна пречка. Все пак той потвърди изнесените цифри.

Отговорът не се хареса на депутата от реформаторския блок, Петър Славов, който репликира министъра, че от вчера Корпоративна търговска банка вече е с отнет лиценз и по същество не е банка, така че банковата тайна не е никаква пречка.

В допълнение той поясни, че идеята на въпросът е да се разбере защо държавните предприятия са влагали парите си в КТБ на по-ниски лихви отколкото частните фирми. То допълни, че това схема за прибиране на пари от разликата между ниската лихва на дадените пари на депозит и даваната от КТБ висока лихва по принцип. Кой дефакто е прибирал тази разлика в лихвените проценти?, бе първия неудобен въпрос към Дончев. И защо това е правено дори от държавни дружества от енергийния сектор, които са в много лошо финансово състояние. Дружества като БЕХ, НЕК, Мини марица изток и много други.

И на този въпрос Дончев не можа да отговори ясно и конкретно, позовавайки се на течащи процедури, изготвяни в момента анализи, но че и той е съгласен, че истината трябва да излезе наяве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *