Колко богати станаха американците

С 1,6 трлн. долара е нараснало нетното общо богатство на домакинствата и неправителствените организации в САЩ за първото тримесечие на годината до 84,9 трлн. долара, сочи доклад на Фед, цитиран от Wall Street Journal.

С 487 млрд. долара е нараснала стойността на акциите и взаимните фондове, притежавани от домакинствата през първото тримесечие на годината, докато стойността на жилищните имоти, която е най-големият актив за повечето американци, се е повишила с 503 млрд. долара.

Според Wall Street Journal ръстът в богатството, заедно с устойчивия ръст на работните места, ще даде на повече потребители възможността да увеличат разходите си, което е основен стълб на икономиката.

Показателят, измерващ ефекта на богатството, нетен доход на домакинството като част от личния разполагаем доход, също е нараснал осезаемо през първото тримесечие, достигайки до стойност от 639%. За сравнение през предходното тримесечие той е бил 632%, а стойността на отчетения година по-рано показател е била 629%. Така се отчита най-високата стойност от третото тримесечие на 2007 г. насам.

Американските домакинства отчитат и по-добри нива в погасяването на своите дългове, което е добра основа за взимане на нови. Отношението на общия дълг на домакинствата към разполагаемия им доход за първото тримесечие на годината е 106,5% спрямо 107,5% през предходния период. Това е най-ниското отчетено ниво за последното десетилетие.

В същото време американците придобиват все по-голяма част от своите домове. Обемът на собственост спрямо общия обем от недвижимо имущество достигна нива от 55,6% през първото тримесечие. За сравнение, нивата на този показател за предходното тримесечие са били 54,6%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *