По-слабо от очакваното повишение на индустриалното производство в ЕС

Индустриалното производство в промишления, миннодобивния и в сектора на комуналните услуги сред 19-те страни – членки на еврозоната се повиши с едва 0,1% на месечна база при прогноза за отскок с 0,3%, след като през март индустриалното производство в региона се влоши с 0,4%, показват данни на Евростат.

На годишна база индустриалното производство в еврозоната нарасна през април с 0,8%, но след ръст с 2,1% през предишния месец и при прогноза за повишение с 1,1 процентни пункта.

Според данните на Евростат подобрението на индустриалното производство през април се дължи на ръст с 1% на производството на потребителски стоки с дълготрайна употреба, докато енергийното производство се понижи с 1,6%, а производството на недълготрайни потребителски стоки се сви с 0,8 процентни пункта.

Индустриалното производство през април бележи най-солиден ръст на месечна база в Литва (3,4%) и Португалия (2,1%), докато най-силно понижение на производството е отчетено в Малта (-3,8%) и Гърция (-2,3%).

Индустриалното производство в целия ЕС нарасна през април с 0,1% на месечна база след понижение в същия размер през март, като на годишна база се повиши с 1,2%, но след растеж с 2,2% през предходния месец.

Индустриалното производство в България се повишава с 0,2% на месечна база, след понижение с 0,7% през февруари и спад от 1,4% през март. На годишна база производство в нашата страна се повиши през април с 1,5% и след ръст с 2,7% през март. Това представлява подобрение на производствения растеж за шести пореден месец, след като за последно индустриалното производство в България се понижи с 0,5% през октомври 2014 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *