Колко струва участието във форума в Давос?

Участието в Световния икономически форум в Давос е твърде скъпо удоволствие и не всяка компания или бизнесмен могат да си го позволят. Вестник „Ню Йорк Таймс“ прави една сметка колко излиза участието в годишния форума, на който си дават среща най-големите фактори на световната икономика и който отвори врати преди дни, пише Mediapool.
Най-напред, за да получите „вход“ за Давос, трябва да станете член на неправителствената организация „Световен икономически форум“, която е основана от швейцарския икономист Клаус Шваба.
В тази структура има няколко равнища на членство. Базовото ниво, което е достатъчно за получаване на покана за Давос, предполага плащането на годишна членска вноска от 50 хиляди швейцарски франка или около 52 хил. долара. За самото участие се плащат 18 хил. франка (19 хил. долара) плюс данъците. По този начин само за правото на участие вие плащате 71 хиляди долара.
Това обаче е само входният билет, който ви отваря вратите за всички публични мероприятия. Ако искате да минете и зад спуснатите бариери и да участвате в закритите сесии заедно с колегите по интереси, трябва да имате статут на асоцииран участник в Световния икономически форум. Това ще ви струва годишна вноска от 137 хил. долара.
Ако се прибавят и таксите за участие в разширената програма на Давос, трябва да платите 156 хил. долара.
Естествено, повечето шефове на компании не обичат да ходят в командировки сами, а вземат със себе си колеги, партньори или просто свои служители. За това не е достатъчно да бъдат платени още 19 хил. долара за партньора или служителя, колкото е таксата за участие, а трябва да бъде придобит и статутът на „отраслов партньор“, което предвижда годишният ви членски внос да се повиши на 263 хил. долала. Ако се прибави и таксата за участие за още един партньор, разходът набъбва на 301 хил. долара.
Ако делегацията е още по-представителна, да кажем, от петима членове, тогава става дума за „стратегическо партньорство“. То струва 527 хил. долара, срещу които се получават пет покани. Заедно с таксата за участие на петимата сумата става 622 хил. долара.
Освен цената за собственото участие във форума, компаниите трябва да си платят транспортните разходи, престоя и, в повечето случаи – организирането на вечери или коктейл-приеми за клиентите, което е нещо обичайно и където се случват най-важните неща на форума.
Една от големите инвестиционни компании тази година е наела за служителите си вила в близост до Давос за 140 хил. долара седмично. Кола с шофьор, отпусната от организаторите на форума, излиза около 10 хиляди долара.
Най-евтиното меню за един човек в ресторанта на Posthotel излиза 210 долара. Коктейл за 60-80 души с продължителност 2 часа ще ви струва 15 хил. долара, е пресметнал „Ню Йорк Таймс“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *