Флахърти: Пазарите ще определят нивата на валутите

Финансовият министър на Канада – Джеймс Флахърти заяви днес, че неговата страна ще продължи да позволява на пазарните сили да определят стойността на валутата, но отбеляза, че централната банка и финансовото министерство имат наличните мерки за справяне с всяка внезапна нередност на валутните пазари.
‘Пазарите са пазари. Те ще намерят собственото ниво за валутата’, каза той в интервю на световния икономически форум в Давос.
Флахърти допълни, че политиците в Канада няма да се намесват на валутните пазари по начина, по който някои страни в латинска Америка го правят. От Dow Jones уточняват, че страни като Бразилия, упражняват контрол върху капитала, а от Чили наскоро съобщиха за програма за намеса на валутните пазари.
‘Има някои мерки, които Bank of Canada може да предприеме заедно с министъра на финансите, които обаче ще бъдат временни и краткосрочни. Ние ще направим това, само ако има някаква нередност на пазара, като например рязко поскъпване на валутата или други подобни драматични събития. Въпреки това, ние не планираме да правим такива неща. Това е пазарна валута и ще остане такава’, обясни той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *