Коммерсант: Преговорите между Москва и Анкара за „Турски поток“ пред провал

Преговорите за отстъпката за цената на руския газ заТурция стигнаха до задънена улица, писа в срядаруският вестник „Коммерсант“.

„Газпром“ и турската газова компания BOTAS не могат да решат къмкой компонент от формулата за цената трябва да се прилагаотстъпката от 10,25%. Тези спорове поставят под съмнениеи реализацията на по-мащабните политически договорености между Москва и Анкара за строителството на газопровода „Турски поток“, коментира руското издание. Според него заради този спор Турция задържа неговото начало.

Според експерти, цитирани от „Коммерсант“, Анкара използвафактора за газопровода, за да облекчи положението на местнитевносители, страдащи от отслабването на турската лира.

Преговорите между „Газпром“ и BOTOS са под заплаха отпровал, писа във вторник вестник Hurriyet Daily, цитиран от „Коммерсант“. Новината са потвърдили и собствени източници на руския вестник.

В началото на февруари турскиятминистър на енергетиката Танер Йълдъз каза, чеТурция и Русия сасе договорили са понижаване на цената на газа за BOTAS с 10,25%, но за месец и половина двете компании така и неподписаха анекс към договора. По данни на „Коммерсант“ дветестрани са на различно мнение за това към кой компонент отформулата трябва да се приложи намалението.

„Газпром“ иска то дасе отнася за договорната цена, а BOTAS – за базовата. Вториятвариант е по-изгоден за BOTAS, макар че сега, по изчисленияна Коммерсант, разликата при двата варианта е само няколкодолара на хиляда кубически метра газ. При ръст нацената на петрола обаче ефектът ще стане значителен.

Отстъпката от цената бе част от миналогодишните политически договорки между Москва и Анкара за прокарването на газопровода“Турски поток“ (с капацитет до 63 млрд. куб. м годишно) вместоотменения „Южен поток“. „Газпром“ е заинтересуван строежът дазапочне по-бързо. Наетите за „Южен поток“ кораби, които даполагат тръбите по дъното на Черно море, вече четвърти месецчакат на пристанището във Варна и компанията плаща престоя им.

Но за да започне да действа по новия газопровод, „Газпром“ трябва да получи от Анкара разрешение за проектните работи втурските териториални води, за да се положи морската част оттръбопровода, отбелязва руският вестник.

Искане за получаване натова право бе отправено в края на януари, но разрешение още нее получено. Турски официални лица отказват да коментиратподробно бъдещето на проекта, а предпочитат вместо това даговорят за газопровода TANAP, идващ от Азербайджан. Във вторникизграждането на тази тръба започна официално и за целта в Турция пристигна заместник-председателят на Еврокомисията МарошШефчович, който отговаря за Eнергийния съюз в ЕС.

Според плановете за изграждане на TANAP Турциятрябва да стане ключова страна, през която в Югоизточна Европаще пристига газ от Каспийския регион. Говорейки за „Турски поток“, във вторникШефчович изтъкна, че проектът е недоработен и добави, черешение за него „не може да бъде прието без консултации с
потребителите, с Еврокомисията“.

Във вторник сее състоял и телефонен разговор между президентите на Русия иТурция Владимир Путин и Реджеп Ердоган, става ясно от съобщение на сайта на Президентството на Русия. В него се добавя, че двамата лидери са обсъдили различни аспектина двустранните отношения „с акцент върху съвместните проекти всферата на енергетиката, включително „Турски поток“.

(БТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *