ЕС не е готов да задържи на всяка цена Гърция в еврозоната

Пред германския Ди Велт председателя на Еврогруп Пиер Московици заяви, че ЕС не е готов да задържи Гърция в еврозоната на всяка цена, съобщават от БНР. Еврогруп е група от финансовите министри на държавите в еврозоната.

Московици заяви, че Гърция няма да остане в еврозоната на всяка цена, а само при стриктни условия, които са приемливи и за двете страни. Той допълни, че каквато и да е трета извънредна помощ трябва да е различна от предишните две.

Коментарите на Московици идват след изказване през миналата седмица на финансовия министър на Германия Волфганг Шойбле, че Гърция може да излезе от еврозоната, защото нейните лидери не са успели да договорят нови заеми.

Гърция рискува да остане без пари след няколко седмици, но нейните европейски партньори, разгневени от свирепата риторика на новото правителство срещу международната помощ, замрази финансовата подкрепа, докато Гърция не покаже, че въвежда реформи.

Московици отбеляза, че еврозоната сега е в по-добра позиция отколкото преди две години, но предупреди, че излизане на Гърция от единната валута все още може да причини големи политически щети, защото ако се случи всеки ще задава въпроса коя страна членка е следващата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *