Компактният диск навършва четвът век

Преди точно 25 години „Филипс“ пуска на пазара първият компактен диск и така предизвиква революция в музикалния бизнес.

Оттогава са продадени повече от 200 млрд. броя и CD-то остава предпочитан формат за пренос на информация.

Компактният диск е разработен от „Филипс“ и „Сони“ и се превръща в основно средство за съхранение на информация и за компютърните потребители.

Пийт Креймър, който е бил в екипа на „филипс“ по създаването на компактния диск казва: „Когато се обединихме със „Сони“, основната ни цел беше CD-то да завладее света, но никога не сме очаквали, че ще има толкова огромен успех и в компютърната индустрия.“

Двете компании започват работа по новия продукт през 1979г. и главната им цел е да създадат аудио формат, който да може да съдържа цял час музика. Капацитетът бил увеличен на 74 минути, за да може да побере цялото изпълнение на „9-а Симфония“ на Бетовен.

Първите CD-та се появяват на пазара през ноември 1982г. и са предимно с класическа музика. Производителите сметнали, че почитателите на този вид музика ще са по-склонни да платят повече за доста скъпи CD-плейъри.

През последните 10 години продажбите на компактни дискове прогресивно намаляват. Причината за това е все по-разпространените продажби на музика онлайн. Според Международната Асоциация на Фонографската индустрия (IFPI), продажбите онлайн на музика без физически носител ще представляват 25% от всички продажби на музика.

Продажбите на CD-та във Великобритания са паднали с 10% за първите шест месеца на тази година, докато продажбите на музика онлайн са се повишили с 50%. /Източник: BBC

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *