Телеграф: Пазарът на имоти в БГ е вече среднорисков

Пазарът на имоти в България, който стана много популярен сред инвеститорите в имоти през последните години, е вече среднорисков.

Това пише британското издание „Телеграф“, цитирайки мениджъра на кредитната консултантска компания „Savills Private Finance“ Миранда Джон.

Според нея все по-голям е броят на институциите, които отпускат ипотечни и жилищни кредити за покупка на имоти в България, която, от своя страна, предлага все повече качествени имоти.

По думите й инвеститорите трябва да са нащрек при покупки на други, по-екзотични пазари, които са станали свидетели на голям ръст в цените на имотите през последните години като Кабо Верде например.

Такива туристически дестинации са много зависими от самолетните полети до тях и броят на туристите може драстично да се понижи при отмяна на даден маршрут или значително увеличение на цената на билета.

Според Джон страни с висок ръст са такива, в които покупката на имоти преди няколко години не е била препоръчителна поради политическа нестабилност или несъвършени съдебна и банкова системи.

Такива са например Албания и Аржентина, за които се твърди, че може да предложат добра възвръщаемост в краткосрочен или средносрочен план.

Имотите се превърнаха в един от най-популярните начини хората да спестяват за пенсия, като около 7 млн. собственици на дом във Великобритания го използват поне частично да осигурят пенсионните си спестявания, пише британският вестник „Телеграф“.

Миранда Джон коментира, че ключовият момент е всеки инвеститор да прецени какъв риск е готов да поеме, в зависимост от което да определи вида и локацията на инвестицията си.

Британците купуват имоти във все повече държави, което се превръща в нов феномен, който преди 20 години започна главно с Испания и Франция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *