Конспиративните теории за падащи самолети

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Някои виждат единствено
това, което искат да видят

Винаги, когато при самолетна катастрофа загинат политици, идва ред на конспиративните теории. Германският в. „Ди Велт“ припомня някои от заговорническите сценарии около самолетни катастрофи, при които загиват политици.

Не минаха и три часа от съобщението, че самолетът на полския президент Лех Качински е катастрофиралкрай Смоленск,а в интернет вече се появихапървите конспиративни теории около случилото се. Спекулира се, че полският политик е бил „примамен“ в Катин и убит в инсценирана самолетна катастрофа. Като причина за атентата любителите на заговорническите сценарии изтъкват факта, че Русия си е имала своите проблеми с Качински, който поддържал прекалено близки отношения със САЩ. В тази връзка се споменават и плановете на президента да допусне разполагането на части от противоракетния щит на САЩ в Полша.
КГБ искало римейк на Катинското клане?
Bildunterschrift: Самолетът на полския президент
Според друга конспиративна теория КГБ е искало да повтори мрачния епизод от преди 70 години, когато в Катинската гора се стигна до изтребването на полския елит – 22 000 души бяха застреляни в тила. По този начин тайните служби искали да унищожат надигащото се отново самочувствие на най-важната страна между Германия и Русия.
Разбира се, любителите на подобни теории не се интересуват от факта, че експертната комисия, разследваща случая, не е намерила улики за подобен сценарий и че обвиненията им не са логични. Точно обратното – липсата на подобни улики сеинтерпретира от тях като „доказателство“ за това, че става дума за добре обмислен заговор, който могат да прозрят само познавачи на конспиративните теории.
Инцидентът с президентския самолетвсъщност не е първата самолетна катастрофа, в която загиват важни полски политици. На 4 април 1943 година катастрофира самолетът на генерал Владислав Шикорски, премиер на намиращото се в изгнание полско правителство в Лондон. Той се завръщал от инспекция на полските войски в Близкия Изток. 16 секунди след старта машината пада в Гибралтарския пролив.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Владислав Шикорски
Малко преди това нацистка Германия разкрива убийството на хиляди полски офицери в Катинската гора. Те са били убити от съветските тайни службис куршум в тила през 1940 година. След разкритието Шикорски протестира срещу подкрепата, оказвана на отговорния за убийствата – Сталин -и настоява за провеждането на независимо разследване.
Чърчил е дърпал конците?
И тук конспиративните теории са доста- някои се питат дали британските тайни служби не са убили Шикорски, за да запазят анти-хитлеровата си коалиция със Сталин, дали Уинстън Чърчил не е дърпал конците, както твърди германският писател Ролф Хоххут.През 2008 година полският Институт за национална памет започва наново да разследва обстоятелствата около катастрофата на Шикорски, като година по-късно стига до извода, че самолетът не е бил манипулиран. Въпреки това конспиративните теории не секват.
Bildunterschrift: 1945: Чърчил, Труман и Сталин
Редица други самолетни злополуки,при които загиват политици, не са били достатъчно добре разследвани. Например смъртта на втория генерален секретар на ООН, шведа Даг Хамарскьолд. Самолетът му катастрофира на 18 септември 1961 година. Той е на път за Конго, за да посредничи в кризата. През 1998 година на бял свят се появяват документи, които уж доказват, че Хамарскьолд е станал жертва на атентат, планиран от ЦРУ и южноафриканските тайни служби и извършенс участието на британски агенти. Целта на атентата била да се предотврати успокояване на ситуацията в Конго. Разбира се, подобни доказателства удовлетворяват само онези, които искат да им вярват.
На 19 октомври 1986 година в Южна Африка пада самолет на правителството на Мозамбик. Умират 34 души, сред които и президентът Самора Машел. И до ден днешен в Южна Африка и Мозамбик се спори дали полицията на Апартейда не е извършила атентата над Машел.
Неразяснените обстоятелства около друга самолетна злополука на африкански държавен глава пък е причина за най-жестокия геноцид от 1990 година насам – става дума за Руанда. На 6 април 1994 година две ракети свалят частната машина на Жювенал Хабиаримана. Възникват опасения, че дълго потисканата етническа група тутси ще иска да си отмъсти на подкрепяната от президента група хуту. Така започва масовото изтребване на тутси, при което загиват над 880 000 души.
ЦРУ -обичайният заподозрян
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Президентът на Македония
Б. Трайковски също загива при самолетна катастрофа
Отговорността за самолетната катастрофа на еквадорския президент Хайм Ролдос Агилера се приписва пък на ЦРУ. Машината му пада на 24 май 1981 година. По време на управлението си държавният глава на Еквадор се опитва да изтласка американските концерни от страната, което според някои е и причината за смъртта му. Това обаче не е доказано.
Мистериозни остават и обстоятелствата, при които катастрофира самолетът на македонския президент Борис Трайковски през 2004 година. Машината пада на 15 километра от Мостар, крайната цел на пътуването. Диспечерите са били специалисти на НАТО в рамките на мисията СФОР. Това води до възникването на конспиративни теории, споредкоито военната индустрия на САЩ е искала да „отстрани“ Трайковски,тъй катое нямалаинтерес от помиряването на Балканите.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *