Как се срина Исландия във финансовата пропаст?

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Исландия – във финансовата бездна въпреки сигналите

Тясното срастване между политика и икономика, корупцията и алчността са причината за бездната от дългове, в която се оказа Исландия. До този основен извод достига доклад на специалната разследваща комисия в Рейкявик.

Отчетът на комисията се разпростира върху цели 2000 страници. Тази книга, по-дебела и от тухла, в момента енай-големият бестселър в исландските книжарници. Всички искат да разберат как точно можа да се стигне до тази национална драма. На пресконференция в Рейкявик председателят на разследващата комисия Пал Хрейнсон заяви:
„Бившият министър-председател и министърът на финансите и икономиката са разполагали своевременно с необходимата информация. Те трябваше да реагират, за да предотвратят задаващата се беда. На първо място – катопоставят границина банките. Само че те не направиха нищо.“
Банки за приятели и сподвижници
Отговорни за колапса на исландските банки са няколко важни фигури от консервативната Партия на независимостта, която с незначителни изключения управлява Исландия непрекъснато от независимостта на странатапрез 1944 до днес.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: И масовите протести не сплашиха Одсон
Като главен виновник обаче се посочва Давид Одсон. През 1991 той стана председател на управляващата партия и министър-председател на Исландия и остана на власт повече от 13 години с различни коалиции. Одсон насърчава приватизацията на банките и разпродажбата им на сподвижници и приятели на Партията на независимостта. Банковата система се разраства дотолкова, че става десет пъти по-голяма от народното стопанство. Членът на разследващата комисия Сигридур Бенедиктсдотир казва:
„Главната причина за провала на банките беше огромното им разрастване и размерите имв момента на финансовия срив. Само за седем години трите най-големи банки се бяха разрастнали двайсет пъти.“
През 2004 Одсон предаде властта на своя дългогодишен довереник Геир Хаарде и стана за една година външен министър.Година по-къснотой обяви, че се оттегля от политиката – и бе назначен за директор на Централната банка.
„Вина“ -непозната дума за Одсон
С избухването на финансовата криза през есента на 2008 Одсон бе подложен на остра критика, но отказа да подаде оставка. Той удържа дори на бурните улични протести и падането на правителството и бе свален едва през февруари 2009. Малко по-късно той държа една публична реч, в която сравни отстраняването си с разпъването наИсус Христос на кръста. Американското списание „Тайм“ нарежда Давид Одсон в списъка на 25-те лица, носещи най-голяма отговорност за световната финансова криза.

Й. Йелинек,Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *