Консултациите за възлагане на мандат за ново правителство са утре

Президентът Георги Първанов ще проведе утре следобед консултации с парламентарно представените партии и коалиции в 41-то Народно събраниевъв връзка с възлагане на мандат за съставяне на ново правителство. Консултациите са на основание чл. 99, ал. 1 от Конституцията на Република България, съобщиха от прессекретариата на Държавния глава.
По Конституция мандатът се възлага на кандидата за министър-председател на най-голямата парламентарно представена политическа сила, в случая ГЕРБ с лидер Бойко Борисов. Предложението за състава на новото правителство би трябвало да е готово в едноседмичен срок от връчване на мандата. Новото правителство стъпва в длъжност, след като неговият състав бъде гласуван с мнозинство от Народното събрание.
В случай че в посочения срок първата на изборите политическа сила не успее на излъчи състав на нов кабинет или той не бъде одобрен от парламента, мандатът за съставяне на правителство се възлага от президента (също след политически консултации) навтората и евентуално третата парламентарно представена политическа сила.
Утре преди обяд ще бъде проведено и първото заседание на новото Народно събрание, на което се очаква да бъде избран и председател и зам.-председатели на парламента.
При съставянето на досегашното правителство с премиер Сергей Станишев, т.нар. мандатоносител беше ДПС (тогава, а и сега трета политическа сила), тъй като първият опит за съставяне на правителство на Коалиция за България само с подкрепата на ДПС не беше успешен, а НДСВ върнаха мандата ( без да бъде гласуват от парламента). При връчване на мандата от президента на ДПС през 2005 г., веднага за премиер отново беше предложен Сергей Станишев и така беше създадено управлението на тройната коалиция.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *