Острият спад на борсите в Азия продължава

Индексите на фондовите борси в азиатския и тихоокеанския регион продължиха да се понижават за девети пореден ден, в резултат на което регионалният индекс MSCI Asia Pacific стигна най-ниската си стойност за последните осем седмици.
Изминалата седмица донесе втори пореден седмичен спад на голяма част от индексите в региона, който бе най-значителен за борсите в Индия, Япония и Хонконг. Причина за това станаха неубедителните икономически данни за състоянието на световната икономика.
Най-остър спад днес отчетоха борсите в Тайван и Южна Корея, където основните индекси Taiex и Kospi изгубиха над 3,5% от стойността си. Причина за това стана забавянето на преговорите за укрепване на търговските връзки между Китай и Тайван.
Индексът на сините чипове в Китай CSI 300 се понижи с 1,1% до 3361,01 пункта, а по-широкият Shanghai Composite също падна с 1,1% до 3080,56 пункта. Миналата седмица стана ясно, че износът на страната се е свил с 21,4% на годишна база през юни.
Китайската държавна строителна компания планира да привлече 40,5 млрд. китайски юана (5,9 млрд. долара) чрез продажбата на акции през този месец. Това ще бъде най-голямото IPО в световен мащаб от март 2008 г., когато се проведе първичното публично предлагане на Visa.
Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се понижава с 2,5% до 98,10 пункта, което е най-ниското ниво от 18 май, предаде Bloomberg. В Япония индексът на сините чипове Nikkei 225 се понижи с 2,6% до 9050,33 пункта, а по-широкият Topix изгуби 2,3% до 852,42 пункта.
Премиерът на Япония Таро Асо насрочи новите парламентарни избори в страната за 30 август. Неговата Либералнодемократична партия заема челна позиция на този етап, съгласно данните на социологическите проучвания.Поскъпването на японската йена в началото на тази седмица също натежа върху котировките на борсата в Токио.
Дори и добрите данни за увеличението на индустриалното производство и на индекса на доверието на домакинствата не успяха да вдъхнат доверие на инвеститорите. Индексът на индустриалното производство се повиши с 5,7% на месечна база през юни.
Премиерът на Япония заяви по време на срещата на страните от Г-8, че те няма да успеят да се справят с всички световни проблеми без участието на Китай и Индия. Големите развиващи се икономики все по-силно настояват за по-значителна роля при взимането на важни политически и икономически решения.
Лидерите на Китай все по-агресивно призовават за нова световна резервна валута и правят стъпки за намиране на нейна алтернатива и за засилване на значението на китайския юан като средство за разплащане.
В Австралия S&P/ASX 200 се понижи с 1,5% до 3737,5 пункта, а новозеландският NZX 50 приключи сесията почти без промяна на ниво от 2736,89. Пониженията на борсата в Мелбърн бяха ограничени от данните за увеличението на продажбите на дребно през май.
Те отчитат ръст за трети път през последните четири месеца и се повишават с 0,8% на месечна база. Продажбите на веригите за търговия на дребно без автомобилите скачат с 1,6% на месечна база.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *