Концесия по холандски на пристанищата

При посещението си в Холандия между 9 и 11 февруари той е имал срещи с представители на министерството на инфраструктурата и околната среда, както и с ръководствата на пристанищата в Ротердам и Амстердам. В делегацията са били още заместник-председателят на УС на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ Стефан Нейчев и Кристиан Кръстев, председател на директорския борд на Пристанище Варна.
През март 2010 година транспортното министерство обяви „Стратегия за развитие на транспортната инфраструктура на Република България чрез механизмите на концесията“, която засяга двете черноморски и дунавските пристанища.
На 9 февруари правителството реши да открие процедура за концесия на пристанищния терминал Бургас – Изток-2. Целта ми е до края на годината да отворим всички или почти всички концесионни процедури, съобщи заместник-министър Кичев. Той обаче не се ангажира с дата за сключването на концесиите.
Практиката досега показва, че всяка концесия е била оспорвана в съда, каза Кичев и прогнозира това да продължи и в бъдеще. Моделът на ЕС, който и България прилага, предвижда открити търгове, които могат да бъдат оспорвани в съда. Затова и работим по възможността да се прилага моделът на публично-частното партньорство, с което могат да бъдат избегнати грамадните по обеми и дълги по време тръжни процедури, посочи той.
При разговорите на Кичев в Холандия не е бил изразен ясен интерес от холандска страна за участие в концесионните процедури за българските пристанища. Постигната е обаче договореност за посещение в България на представители на пристанищата Ротердам и Амстердам. Ще разговаряме за тяхното виждане, основано на богатия им опит, за развитието на българските пристанище и по кой път да се развиват те, посочи заместник-министър Кичев.
Друга тема, която ще бъде обсъждана, е сътрудничеството между холандските и българските пристанища. По думите на заместник-министър Кичев сътрудничеството може да бъде осъществено и в рамките на нова тенденция в развитието на пристанищата: създаването на пристанищен алианс. В рамките на такъв алианс той е обсъждал възможността за сътрудничество на българските морски пристанища с пристанище Антверпен, Белгия.
При посещенията си в пристанищата Ротердам и Амстердам заместник-министър Кичев се е запознал с успешния модел BOT (Build – Opterate – Transfer или Построй- Оперирай -Предай), по който те функционират. За този модел много се говори напоследък в Европа, като се очаква ЕК по думите на заместник-министър Кичев да излезе със специална директива, с която ще препоръча използването на ВОТ, а по тази начин на практика и на принципа на публично-частното партньорство.
България ще използва и холандския опит при управлението на пристанищата и структурирането на пристанищния бизнес, посочи Кичев. Той е бил впечатлен от модела, по който функционира Пристанище Ротердам, най-голямото в Европа. Бордът му има право да сключва договори на основата на ясно бизнес решение и то в рамките на няколко седмици.
Това не е случаят в България обаче, където законодателната рамка е друга и процедурите по концесиониране или отдаване под наем траят минимум година-две, каза Кичев. В момента в министерството анализират възможността за прилагането на гъвкавия и добре работещ холандски бизнес модел, как той може бъде „копиран и прехвърлен“ в българското законодателство.
Холандският опит и сега е използван за развитието на българските пристанища. Наскоро холандска компания е направила проучване върху контейнерните черноморски пристанища. Използваме и изводите от това проучване при взимането на решенията по какъв път да се развиват нашите пристанища, посочи още заместник-министърът.
По време на посещението си в Холандия заместник-министър Камен Кичев е представил пред представители на холандския бизнес от различни сфери – инфраструктура, логистика и др., икономическите намерения на правителството и възможностите за инвестиции в България, като е изтъкнал политическата и социалната стабилност, данъчните предимства, възможностите, които предлагат преминаващите през страната европейски транспортни коридори.
В рамките на посещението имаше среща между представители на 17 български фирми от инфраструктурната сфера с техни колеги от 40 холандски компании, заинтересовани да правят бизнес в България, съобщи за БТА Анита Веменхове, аташе по икономическите въпроси в Посолството на Холандия в София. Вече има първи резултат от тази среща. Макбул, Инфраструктурно строителство АД е подписала с холандската фирма Файен (Fijen) договор за закупуване на рефлектори, използвани в пътната сигнализация.
Предстоят още две посещения на представители на български фирми в Холандия: през май на фирми от хранителната промишленост, а през август – съвместно посещение на български и румънски фирми от цветарския и градинарския сектор, съобщи още Веменхове.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *