Преглед на печата

в. „24 ЧАСА“: „Българите в Либия в района на бунта“Почти цял ден изкараха в очакване пилотите от правителствения авиоотряд, докато дойде съгласие от Триполи да приемат за кацане правителствения „Еърбъс“.Авиоотрядът бил предупреден да е готов за полет още в понеделник вечерта, но пилотите все пак преспали по домовете си, разказа главният пилот Тодор Бояджиев .Първият полет, разрешен от Либия късно днес, бе командван от кап. Николай Станчев, който е бил командир и на полета, с който преди седмици евакуираха българите от египетската столица Кайро.
в. „СТАНДАРТ“: „Два самолета на спасението“Два самолета на спасението кацнаха в Триполи късно снощи, за да приберат стотина българи. Нашенците изживяха най-кошмарния си ден в джамахирията. През дъжд от куршуми, трупове по улиците и подпалени коли те успяха да се доберат до летището. До 16 ч обаче никой не можеше да каже дали режимът на Кадафи ще позволи на спасителните самолети да кацнат. Небето над либийската столица няколко пъти бе затваряно заради бомбените атаки, разпоредени от Полковника срещу собствения му народ. От Външно до последно не бяха наясно дали изобщо ще могат да издействат евакуация на нашенците.
в. „НОВИНАР“: „Трупове по улиците на Триполи и Бенгази“Тела на убити от силите за сигурност либийци лежат по улиците на столицата Триполи и във втория по големина град Бенгази. 600 са вече жертвите на сблъсъците между противниците на режима на либийския лидер Муамар Кадафи и проправителствените сили според телевизия „Ал-Арабия“. При безредиците в Джамахирията са пострадали хиляди, а други хиляди хора са в неизвестност. Либийците не смеят да напуснат домовете си. Въпреки ожесточения натиск обаче Кадафи продължава да упорства и отказва да се оттегли.
в. „ДНЕВНИК“: „Световна операция за евакуация от Либия“Десетки хиляди чужденци и вчера търсеха начин да напуснат Либия, а десетки държави предприеха различни операции по въздух и вода, за да помогнат на гражданите си. Ситуацията се усложни заради затваряне на небето за около 6 часа и разрушаване на пистата в Бенгази, което превърна Триполи в основна точка за напускане по въздуха. На летището там от обед чакаха по данни на МВнР около 100 българи, но с тях нямаше никаква връзка. Привечер в Триполи кацна правителственият „Еърбъс“, за да прибере първата група, той е в готовност да направи и втори полет тази нощ. Малко по-късно се очакваше да пристигне и самолет на „България ер“.
в. „КЛАСА“: „Пактът за финансова стабилност на Дянков търси 180 депутатски гласа“Най-малко 180 депутати трябва да гласуват „за“ приемането на Пакта за финансова стабилност, предложен от екипа на финансовия министър Симеон Дянков и записването му в Конституцията на България. Вчера основните мерки в него бяха официално представени, а Дянков заедно със заместниците си Владислав Горанов и Боряна Пенчева дадоха разяснения за същността на проекта за пакт.
в. „СЕГА“: „И храната на бедните ще бъде по нов държавен стандарт“След като държавата се провали със стандарта „Стара планина“, който трябваше да гарантира, че колбасите са от месо, сега се готви да въвежда критерии за най-евтините и масово купувани стоки. Засега те носят името „праг минимум“ за качество на храните и би трябвало да гарантират, че например в млякото, сиренето и кашкавала с ниски цени освен палмово масло и подобрители има и краве мляко в ограничени количества. Бъдещите стандарти обаче няма да са задължителни, което отново поставя под въпрос тяхната ефективност. Идеята лансира вчера аграрният министър Мирослав Найденов на обща среща с представители на хипермаркетите, които преди седмици държавата излови в картел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *