Коронавирусът остава в тялото над 7 месеца

Вирусът SARS-COV-2 може за броени дни да се прехвърли от дихателните пътища в сърцето, мозъка и всяка система от органи в човешкото тяло – това показва проучване на Националните институти по здравеопазване (NIH) на САЩ, цитирано от „Блумбърг“.Заболеваемостта от коронавирус в област Смолян спадна до 225.7 на 100 хиляди

Изследователите са установили, че вирусът може да остане в човешките тъкани 230 дни след появата на първите симптоми на COVID-19, информира infostock.bg.

Посочва се, че изследването е проведено в щата Мериленд, чрез аутопсии на 44-ма души, починали от коронавирусна инфекция през първата година на пандемията. Извършен е най-пълният досега анализ на разпространението и пребиваването на вируса SARS-COV-2 в човешкото тяло.

Учените са открили доказателства, че този патоген има способността да се възпроизвежда не само в клетките на дихателната система, но и в останалите системи на човешкия организъм.

1966 са новите случаи на коронавирус - Коронавирус

Досега редица изследователи поставяха под съмнение факта, че вирусът може да инфектира и клетки, намиращи се извън дихателните пътища.

„Получените от нас резултати като цяло показват, че макар и от SARS-CoV-2 да страдат най-много дихателните пътища и белите дробове, вирусът може да се разпространява през ранните етапи на инфекцията по цялото тяло, включително в целия мозък“, резюмират учените.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *