Костов: България не може да спаси еврото

По думите му България е най-бедната страна в Европейския съюз и от нея не може да се иска да спасява другите. Затова родните политици трябва да се обединят около защита интересите на страната. Костов отново призова за национален дебат по финансовата стабилност на държавата заради случващото се в Европа.
Според Иван Костов икономическата криза от последните три години е породена от политическия популизъм. Дебатът за спасяването на еврото създава тревожна обстановка в България: „Защото, ако не се защити еврото, през валутния борд у нас ще нахлуе инфлация. Хората затова казват какво да правя с депозитите си, с кредитите си, защото усещат, че през специалните механизми, с които България е скачена, с европейските дългова криза и с европейската криза на еврото, това непременно ще резултира в България“.
Костов отново предложи да има дебат за финансовата стабилност на държавата трябва да предупреди своите граждани, особено бизнеса: „Бизнесът е в състояние да вземе добро решение за себе си. Гражданинът, фамилията, семейството може да го направи добре, ако е добре ориентиран за това какво ще се случи, а не по този начин мълчейки или подхвърляйки теми, които не са темите на хората“.
Бившият премиер отново посочи, че България няма нужните 3.5 млрд. лева за участие в спасителния план на еврото: „Ние просто ги нямаме. Да не забравяме, че сме най-бедната страна в Европейския съюз. От най-бедните не може да се изисква да бъдат солидарни, да спасяват други. Това дали ще се спаси еврото или няма, дали ще се реши дълговият проблем на Гърция, Испания, Португалия и прочие или няма, то не зависи от мен, от българските политици и институции. Това не е специално нашият проблем, това не е нашата среща със съдбата“.
Според Иван Костов премиерът Бойко Борисов трябва да се изправи пред парламента и да представи икономическата програма, която ще защити интересите на България.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *