Костов: Някой трябва да изключи автопилота на икономиката ни

Гладай на видео от сайта на BTV

Някой трябва да изключи автопилота, на който е оставена тази макроикономическа стабилност и този режим на растеж от 2001 година и да мине към ръчно управление, защото отпред има голяма буря, идват сложни времена и трябва да се управлява ръчно. Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов, цитиран от bТВ. Той изтъкна, че за това е нужна политическа воля.
„Трябва да се изключи този автопилот, защото, примерно вижте какви принципни различия има във фискалната политика. Българското правителство – 3% излишък в условия на криза. Американското правителство – над 10% дефицит. Обама строи цялата си програма като мощно поема държавен дълг, за да освободи фирми, банки, да могат да пресрещнат условията на кризата, да им помогнат да се възстановят.
Обама спасява. Спасява първо финансовата система, спасява банките, дава възможност на икономиката да тръгне да излиза, но го прави с цената, което е ключово и е много важно, да се промени фискалната политика. Държавата става длъжник по време на криза, а не кара данъкоплатеца да става длъжник“.
Мнозина знаят какво трябва да се направи, но нямат воля и решимост, нямат смелост да го направят, заяви още лидерът на ДСБ и допълни, че е убеден, че Пламен Орешарски знае откъде точно се изключва автопилота, но не смее да го направи, защото не знае тези около него какво точно ще направят.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *