Раждаемостта у нас догони средните европейски нива

През 2008 г. раждаемостта в България догонва средните европейски нива, като е най-висока за страната за последните 14 години. Според информация на националната статистика през годината са родени около 78 хил. деца.
Родените момчета са повече от момичетата, като според данните на 1000 момчета се падат 943 момичета.
Раждаемостта у нас вече е на равнището на раждаемостта в редица европейски страни като Гърция, Полша, Латвия, Румъния, Словакия и Швейцария. С по-ниска раждаемост са Германия, Австрия, Литва и Италия.
Най-високо равнище на раждаемост от европейските страни има в Ирландия, Франция и Великобритания.
Въпреки това населението продължава да намалява. Понижението на населението под трудоспособна възраст е с 6 хил. спрямо 2007 г. до 1,1 млн. души.
Населението над трудоспособна възраст през 2008 г. е 1,7 млн. души. Спрямо предходната година то е намаляло с близо 16 хил. души. Спадът се дължи не само на смъртност, но и на изключването от тази категория на част от жените поради промяната във възрастовата граница за пенсиониране и отнасянето им към трудоспособното население.
Населението в трудоспособна възраст към края на 2008 г. е 4,8 млн. души или 63,2% от цялото население. В сравнение с предходната година тази категория население е намаляла с 11 хил. души.
Според прогнозите на НСИ до 2060 г. населението на България ще се стопи до малко под 5,5 млн. спрямо над 7,6 млн. души в момента.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *