Костов съобщи за пребита кандидат-кметица на ДСБ

Само през уикенда в централата на ДСБ са постъпили 7 сигнала за подобни нарушения, уточни председателят на предизборния щаб на партията Веселин Методиев, предаде БТА. За случаите е информирана Европейската народна партия. Най-драстичен бил примерът с кандидат на ДСБ, който бил пребит в дома му. От централата обаче засега отказаха подробности, освен че става дума за жена, съобщи БГНЕС. Предстои полицията да установи кой и как е извършил това. 
Друг кандидат-кмет –  Бойко Падарски от Троян, пък е бил заплашван през месец май от кмета, след като разбрал, че ще се кандидатира. Уволнил го, но се разбрало, че няма основания и сега щял да го понижи в ранг.
Най-много случаи на агресия имало в Пиринския край и по-конкретно в община Разлог, както и в общини в Троянския балкан. „Това е един стил на управляващите за заплаха, персонално към хора, които се кандидатират на различни позиции за местната власт. Има общини, където трайно вече се е настанила тази репресивна система. Не зная и не мога да гадая защо толкова много агресия се хвърля срещу кандидатите, специално на ДСБ. Минаха се всички граници. Ръководството на партията е силно притеснено, а лично аз съм взривен от факта, че може да се пребие човек вкъщи“, коментира Методиев, според когото през този натиск се осигурява преднина на кандидатите за кмет на ГЕРБ.
Според него е абсурдно и вътрешният министър Цветан Цветанов да не знае за някои от тези случаи, за които са информирани полицейските органи. „Той нали не е на работа? МВР без него са кукли на конци! Кой ще смее там да каже каквото и да е било?!“, каза пък Иван Костов.
Лидерът на ДСБ даде пример с Димитър Димитров от Ловеч, който спечелил конкурс за ръководител на Здравната каса в областта. „В момента, в който се появява в листата на ДСБ, е уволнен, снет от длъжност. Това няма общо с принципа на демокрация. Нас ни притеснява това, че никога не е стигал дотам страхът да обхваща толкова много хора. Хората дори не смеят да произнесат имената на местните олигарси“, добави бившият премиер. Той питал за това дали хората казват, примерно, Гриша Ганчев или Алексей Петров в Тетевен и т. н. „Не смеят, никой не смее да произнесе имената, което показва кой управлява страната и от кого произтичат репресиите“, допълни Костов.
В отговор на журналистически въпрос той заяви, че на евентуален втори тур за президентския вот на ДСБ ще бъде много трудно да призове членовете и симпатизантите си да подкрепят човек като Росен Плевнелиев, който не е могъл да обясни защо предпочита Стефан Стамболов пред Тодор Живков. Той добави и че, за да застанат зад номинацията на ГЕРБ, би следвало да им бъде поискана подкрепата.
По думите му телевизионният имидж на Плевнелиев трябва да бъде подобрен, защото за момента губи от конкурентите си. „Опитът му да заиграе с избирателите на БСП, например това, което призна за заслуга на президента Първанов – Гоце, прави изключително сложно да бъдат мобилизирани сините избиратели да го подкрепят на втори тур“, обясни съпредседателят на Синята коалиция.
Според него досега основните претенденти бягат от истински президентски дебати – например за етническия модел у нас, както и за енергийната сигурност.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *