Коя е най-поправяната статия в Wikipedia?

„Здравей, свят!”. Това са първите думи, които написва основателят на най-голямата онлайн енциклопедия Wikipedia Джими Уалеш през 2001 г., когато проектът стартира. От тогава насам различни хора са писали, отново и отново поправяли думи и статии в сайта.

Днес в Wikipedia има над 5 милиона публикации, а всяка секунда се правят по 10 поправки по тях от автори по цял свят. Порталът е вече на 15 години и периодът е достатъчно дълъг, за да кажем, че е време да отличим най-поправяните някога публикации.

Повечето от тях се отнасят до някои от най-противоречивите моменти от историята, както и до личности, свързани с тях. Едно е сигурно обаче – надали ще видите друг път в една и съща класация имената на Адолф Хитлер, Барак Обама и Бритни Спиърс едно до друго.

От сайта Mashable публикуват списъка с 15-те най-често променяни статии в Wikipedia за последните 15 години. Начело в листата е американският президент Джордж Буш. Публикацията, разказваща за неговия живот, е поправяна рекордните 45 863 пъти.

На второ място след него е списъкът със състезателите на Световната федерация по кеч, а след него се нареждат съответно публикациите за САЩ, за самата Wikipedia и за Краля на попа Майкъл Джексън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *