Смартфонът отстъпва място на изкуствения интелект

С възхода на изкуствения интелект скоро смартфоните няма да бъдат най-важният обект в живота на потребителите, показва проучване на Ericsson ConsumerLab.

Изследването е извършено в 24 държави и представлява 1,1 милиарда потребители. Резултатите показват, че идва краят на т.нар . епоха на екрана, която започна през 50-те години, когато телевизията стана широко достъпна.

„Постоянното държане на екран в дланта невинаги е практично решение. След 60 години „екранна епоха“ сега 1 от всеки 2-ма смартфон потребители смята, че смартфонът ще отиде в миналото и това ще се случи в близките 5 години“, обобщава се в проучването. Ericsson ConsumerLab разкри, че много от потребителите в проучването ще могат да комуникират с домакински уреди с изкуствен интелект.

Намаляващото значение на смартфоните в изгряващата епоха на изкуствения интелект е една от 10-те тенденции в потребителското търсене за 2016 година. Ericsson ConsumerLab прави за пета поредна година подобно проучване. Предишното му изследване показа, че почти всички потребителски тенденции включват интернет, „тъй като много аспектите на физическия ни живот се сливат с нашите онлайн навици. Пазаруването, работата, общуването, гледането на телевизия, ученето, пътуването, слушането на музика и храненето са само няколко примера“.

Тенденция № 1 – Живот в Мрежата Интернет е променил много начина на живот на потребителите, констатира проучването. В него се казва, че все повече хора имат достъп до интернет и 80% от анкетираните потребители чувстват, че живеят в Мрежата.

Tенденция № 2: Интернет ежедневие Новото поколение расте с интернет поведение. YouTube е много популярен сред младото поколение, а 20 на сто от 16-19-годишните дори прекарват повече от три часа на ден, гледайки сайтове с видео споделяния.

Тенденция № 3: Изкуственият интелект погребва епохата на екрана 60-годишната епоха на екрана отстъпва място на един свят, в който изкуственият интелект позволява на хората да боравят с обекти без използването на екран.

Тенденция 4: Виртуалната реалност става реална Виртуалната реалност е популярна идея за много потребители. От анкетираните 44% дори искаха да отпечатат собствената си храна или хранителни добавки чрез 3D технология, казва се в проучването.

Тенденция №5: Рентген за дома Според допитването 55% от потребителите на смартфони вярват, че до 5 години в собствените им домове ще бъдат вградени сензори, а технологиите ще откриват грешки в строителството, натрупване на мухъл, течове и проблеми с тока.

Тенеденция № 6: Пътуващо знание Много потребители споделят, че искат да бъдат продуктивни, докато пътуват за или от работа. 86% от тях биха желали да разчитат на съответните технологии и услуги.

Тенденция №7: Авариен чат При инциденти и аварии все повече и повече потребители използват социалните медии за общуване с други хора, вместо да се алармират съответните служби. 60% от анкетираните потребители се интересуват аварийни чат приложения.

Tенденция № 8: Сетивни технологии Изследването показа, че 8 от 10 собствениците на смартфони биха искали да засилят своите сетивни възприятия и познавателните способности с помощта на технологии за зрението, паметта и слуха.

Тенденция №9: Всичко може да бъде хакнато Интернет има глобален обхват, но това означава също, че много потребители са все по-уязвими за хакерски атаки.

Тенденция№10: Интернет журналистика Изследването показа, че все повече потребители са щастливи да споделят информация с други хора по интернет, а това според тях ще засили влиянието им в обществото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *