Крави с чипове и автоматични чесалки във великотърновска ферма

Много ферми за отглеждане на животни в България не са съобразени с европейските стандарти и спешно трябва да бъдат модернизирани. Повечето от фермерите обаче не могат да постигнат тези стандарти заради липсата на средства.

Във Великотърновска област например има само една кравеферма, която напълно отговаря на европейските изисквания. Тя е изградена със собствени средства на предприемача и над 3 милиона лева, осигурени по два проекта на програма САПАРД.
Разположеният на 40 дка комплекс включва напълно автоматизирани фуражен цех, обор и доилна зала. В момента във фермата се отглеждат над 600 крави.
Вместо стени, в обора са поставени повдигащи се завеси, управлявани от сензори за вятър и дъжд, съобщи Нова телевизия. При затопляне се отварят плъзгащи панели за свеж въздух.
Микроклиматът в помещенията се регулира автоматично, а храната се изготвя по рецепта в специална фуражна кухня.
За да се чувстват още по-удобно, за кравите са осигурени специални машини за чесане. Когато ги засърби гърбът, сами си включват механичните чесалки. Щом се начеше, тя се отмества встрани и четката спира да се върти. Всяко едно животно има чип, в който се съхранява компютърна информация и така във всеки един момент е ясно какво е и здравословното му състояние.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *