Кратки финансови новини от 02.03.2015 г.

• Украинската гривна се обезцени с 70% от 2014 година (когато започна острата фаза на евромайдана), което доведе до хиперинфлация. По официални данни инфлацията в Украйна възлиза на 28,5%, на всъщност по данни на Стив Ханке – професор в американския университет „Джоунс Хопкинс“ реалното ѝ равнище е 272%, пише Washington Post. Хиперинфлацията винаги и навсякъде е политическо явление, което се случва след войни и революции, когато властите са принудени да печатат огромно количество пари поради намаляването на данъчните постъпления. По мнение на професор Ханке украинската икономика се е съкратила откакто страната получи независимост през 1991 г., защото „комунизмът изобщо не си е отишъл“. „Просто партийните лидери бяха заменени от олигарси, а корупцията и неефективността на работа са си предишните“, – казва професорът и цитира данни на МВФ, според които сивата икономика в Украина представлява 50% от БВП. Изданието твърди, че Украйна може да има нормална икономика в бъдеще, ако успее да спре обезценяването на валутата си. Един кредит от МВФ ще стабилизира инфлацията, но това, което спасително за гривната, в краткосрочна перспектива ще доведе до още по-голямо влошаване на икономиката.

• Китайската народна банка вчера намали основните лихви по кредитите и депозитите с 0,25% до 5,35% и 2,5% съответно. За последните 4 месеца това е вече второ понижение, пише The Wall Street Journal. С действията си ЦБ засили опасенията за икономическото състояние на страната по повод спада на жилищния пазар, бягството на капитали, нарастващите рискове от падане на цените, понижената кредитна способност на банките и др. Това принуди инвеститорите да продават юана, което го срина до двегодишно дъно.

• Южнокорейската компания Samsung официално представи на международния панаир Mobile World Congress в Барселона своя водещ смартфон Galaxy S6 и версията му с огънат от двете страни екран Galaxy S6 Edge – първия смартфон с три екрана. Компанията се опитва да си върне световното лидерство в производството на смартфони, където основен неин конкурент е американската Apple, напомня Reuters.

Подбор и превод – Ваня Йочева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *