Защо руските милиардери инвестират в лондонски имоти

Британската инвеститорска виза в края на миналата година поскъпна за пръв път за 20 години от съществуването си. Минималният праг на вложениета в икономиката на Обединеното кралство бе увеличен два пъти до £2 млн. Визата дава възможност за получаване на определен тип жителство след няколко години, а след това и гражданство. През 2013 г. основните притежатели на такава виза бяха китайците (43%) и руснаците (25%). За девет месеца през 2014 г. броят на руснаците с инвеститорска виза нарасна до 69%. Разрешено е четвърт от инвестираните средства да се вложат в недвижими имоти, от което руснаците редовно се възползват. В периода април-ноември 2014 г., по данни на Knight Frank, делът на руските купувачи на луксозни имоти (с цени от най-малко £10 млн. за обект) в централен Лондон е 21%, докато за предишните шест месеца е бил 13 на сто.

На руснаците се падат 1,4% от инвестициите в търговска недвижимост в Лондон за периода 2009–2014 г. (общо £1,09 млрд).

«Руснаците предпочитат да не афишират своите покупки, а брокерите се стараят да не изтича никъде информация за тях», — казва Роман Григориев, управител на агенция LonGrad. «През 2014 г. бяха направени две големи покупки от руски играчи в класацията на Forbes, но не можем да говорим да тях», — споменава друг посредник в покупките на недвижими имоти.
Голяма част от луксозните имоти се купуват от офшорни фирми. Рядкост са купувачите, които не крият своята самоличност, като например съсобственикът в Алфа-банк Петър Авен или бившия банкер Александър Лебедев. Но от инвестиции в лондонски имоти се интересуват не един и двама магнати.
«Тук винаги е имало купувачи от Русия, готови да вложат £10 млн. в къща в Челси. Но сега забелязваме търсене и от страна на средната класа – те купуват апартаменти на цени от £500 000 в Чизуик», — отбелязва Том Манди, ръководител на отдела за изследвания в Jones Lang LaSalle. «60% от нашите руски клиенти правят покупки на стойност £2–8 млн., 25% — до £2 млн.», — казва Оксана Салфали, управляващ директор на London Relocation Consultancy. Мнозина купуват имоти за жените и децата си, които учат във Великобритания, а други като инвестиция. «Лондон е финансов център, най-богатите хора идват тук и са готови да платят. Икономическата ситуация е привлекателна, цените са добри“, казват инвеститорите.
«Руснаците предпочитат да инвестират в имоти в близост до паркове. Разбира се, повечето са привлечени от Хайд парк. Но разглеждат още Риджънтс парк и Хемпстед», — казва Роман Григориев от LonGrad. Привлекателни за руските инвеститори са и райони в близост до търговските зони и районите с много ресторанти. По думите на Оксана Салфали, популярен е и Уестминстър – цените там са приемливи, а недалеч е и Биг Бен.

Поскъпването на инвеститорската виза няма да откаже руснаците от вложения в Лондон, смятат брокерите. В ситуация на криза те предпочитат да влагат парите си в надеждни активи. А през 2014 г. Лондон за пореден път бе признат в рамките на изследването на AFIRE (Асоциацията на чуждестранните инвеститори в недвижими имоти) като най-добър град за такива инвестиции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *