Нефтената карма: развиващите се пазари са заплашени от банкрут

Две поредни години барел нефт от сорта Brent струваше повече от $100. Това даваше на Русия, Иран и близкоизточните монархии увереността в социалната стабилност и възможност за рискована външна политика. Когато цената падна с 25%, понижавайки валути и намалявайки бюджети, това, както обикновено, хвана неподготвени страните износителки на петрол.

Спадането в цените на нефта е индикатор за началото на дългосрочна тенденция, смята президентът на компанията Seabreeze Partners Management Дъг Кас. Възможно е това да отслаби ролята на ОПЕК, нещо повече – да доведе до разпада на организацията.

Що се отнася до пикиращите цени на петрола (въпреки ръста на БВП в САЩ и стабилната ситуация в ЕС, Китай и Япония), върху нея влияят няколко обстоятелства, посочва в анализ сп. Forbes.
1) Ръстът в добива на шистов нефт направи САЩ един от трите най-крупни производители на суровината, редом със Саудитска Арабия и Русия. С повишаването на ефективността на енергопотреблението вносът на нефт в САЩ намаля с 1/3.

2) Забавянето в ръста на световната икономика доведе до стагнация и намаление на търсенето на нефт в ЕС. Доколкото нефтът се котира в долари, укрепването на американската валута не доведе до поевтиняване на суровината в Европа.

3) Добиващите нефт държави имат повече стимули за ръст в добива, отколкото за неговото намаляване. Бюджетът на Саудитска Арабия изисква $90 за барел. Ако цената е по-ниска, то поддръжката на доходите в страната ще е по-лесна при по-големи продажби на нефт.

4) Поевтиняването на рублата се оказа преимущество за руските износители и временно реши проблемите с държавния бюджет. Но стремителното поевтиняване на рублата намали вноса, понижи инвестициите и блокира държавните програми. Русия също се опитва да увеличи добива на нефт.

5) Иран, Ирак и Либия са страни с потенциал за сериозно нарастване на нефтодобива. Иран и Ирак са шиитски държави и сунитската Саудитска Арабия едва ли ще им отстъпи своя дял от пазара. Това е още един аргумент да не се намалява обемът на добива.

6) Венецуела е стабилна в добива на суровината. Но заради рецесията в икономиката й е трудно да се поддържа тази стабилност. Въпреки това, като се фокусира върху балансиран бюджет при цена на петрола от WTI $60 (както посочи президентът Никола Мадуро), Венецуела няма да намали производството.

Как ще се отрази поевтиняването на нефта върху икономиката и пазарите? В САЩ цените на бензина паднаха, което доведе до повишение на благосъстоянието на населението и стимулиране на фондовия пазар, който се очаква през 2015 г. да достигне рекордни стойности, особено в потребителския и транспортния сектор. Финансовите пазари на други страни пък страдат от тази тенденция (Бразилия и Русия) или не получават преимущества от прехвърлянето на капитали в САЩ. При тях се наблюдава и невъзможност да стимулират икономиките си от намалението на цените на горивата (ЕС, Китай).

Анализирайки опита от предишни кризи може да се каже, че спадането на цените на нефта ще бъде бързо и дълбоко (с още 20–25%), което ще доведе до колапс на световните фондови пазари.

Прогнозите за средните цени на нефта през тази година са за около $80. Възможно е поскъпване с 10–15% заради летния сезон или политически събития, но периодите на ръст ще бъдат кратки, а спадът – все по-дълъг. Въпреки това, трябва да се обърне внимание на факторите, които биха могли да поддържат цената на петрола, посочва Forbes. Най-важни са очакванията за ръст на БВП на САЩ, по-бързия растеж в ЕС и сегашния темп от около 7% в Китай. Друг фактор за поддържане на цената е ръстът на търсенето в Китай и Индия, заради строежа на пътища и стимулиране на производството на автомобили за сметка на бюджетните средства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *