Кратки финансови новини от 05.02.2015 г.

• Според тримесечния отчет на американския автомобилен гигант General Motors печалбата ѝ за IV тримесечие възлиза на $1.19 на акция при очаквана средно $0.80. Приходите ѝ са нараснали с 2,2% спрямо същия период на 2013 г. до $39.60 млрд. при прогноза за $38.09 млрд. След публикуването на отчета акциите на GM скочиха с 4.89% до $35.64.

• През следващите няколко седмици Гърция ще се сблъска с нарастващ дефицит на наличност докато траят преговорите с международните ѝ кредитори, казаха от компанията за консултантски услуги Eurasia Group. Това увеличава риска за възможно въвеждане от страна на Атина на контрол върху движението на капитала. Eurasia Group смята, че гръцкото правителство не желае да продължи спасителната програма, която приключва в края на този месец, а това означава, че достъпът на страната до парични средства ще бъде прекратен до постигането на ново споразумение. Вероятно ще се изисква време за изглаждане на резките разногласия, които съществуват към момента по отношение на необходимите реформи, затова финансовото и политическо напрежение в Гърция може да нарасне, заключават от Eurasia.

• Късно снощи ЕЦБ реши да не приема след 11 февруари гръцки облигации, чийто кредитен рейтинг е в категорията „боклук“, като залог за банкови кредити. Гръцките банки ще могат да заемат средства от ЕЦБ само по извънредната спасителна програма ELA (Еmergency liquidity assistance), ставките на която са значително по-високи от обикновените фондове на ЕЦБ (1,55% срещу 0.05%). Тази изненадваща стъпка на европейския регулатор вече се оценява от анализаторите като засилване на натиска върху новото гръцко правителство да се откаже от някои свои искания, например връщането на работа на съкратените държавни служители.

Подбор и превод – Ваня Йочева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *