Кратки финансови новини от 12.02.2015 г.

• На вчерашната си среща финансовите министри на страните от еврозоната не можаха да се договорят по въпросите за гръцкия дълг, предаде Reuters. Обсъждането ще продължи в понеделник.

• Швейцарската национална банка (SNB) през 4 тримесечие е свила вложенията си в акции на най-големите американски петролни компании – ExxonMobil, Сhevron, Сhesapeake Energy, Valero Energy, Occidental Petroleum, Apache Corp, Marathon Oil, Marathon Petroleum, с между 3 и 10%, както следва от отчета ѝ пред Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC). Специално за ExxonMobil – втората по пазарна стойност инвестиция на ШНБ на американския фондов пазар, пакетът от акции е съкратен с 3,5% и към края на декември се оценява на $462 млн.

• За седмицата от 2-6 февр. запасите от петрол в САЩ са нараснали с 4,87 млн. барела до 417,9 млн. при прогнозирани 3,733 млн. барела, съобщи американският департамент по енергетика. Показателят е максимален за последните 80 години.

• Пилотите на нискотарифния авиопревозвач Germanwings, дъщерна копания на Lufthansa, започнаха днес двудневна стачка, организирана от профсъюза на германските летци Cockpit. От планираните 900 полета днес ще бъдат отменени 160, утре още. Агенция DPA съобщи, че въпреки стачката 60% от полетите ще се състоят, а 80% от пасажерите ще стигнат планираните си цели.

Подбор и превод – Ваня Йочева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *