Ръст от една четвърт при разплащанията с карти Visa у нас през 2014 г.

Все повече българи използват електронните карти Visa за плащане на все по-малки всекидневни покупки. Броят на трансакциите при търговци отбелязва ръст от 25% през изминалата година на годишна база. Това показват финансовите резултати на Visa Европа за периода окотмври 2013 – септември 2014 г., отчете Никос Кабанопулос, генерален мениджър на Visa Европа за Гърция, България и Кипър.

Българите са похарчили над 1.4 млрд. евро с карти Visa

Годишният размер на изхарчените средства при търговци с карти Visa, издадени от български финансови институции, нараства с 24% на годишна база и надхвърля 1.421 млрд. евро. Общо похарчените средства с Visa карти възлизат 5.7 млрд. евро през 2014 г.

Броят на направените трансакции при търговци доближава 37.5 милиона и отчита повишение от 25% в сравнение с 2013 г. Общият брой карти Visa, издадени от български банки, достига 3.42 милиона. Средната стойност на една трансакция пада с 1.16% до 37.9 евро. Броят на трансакциите при търговци с карти Visa също нараства значително – с 26%.

През 2015 г. Visa Европа отбелязва 20 години от предлагането на първите услуги и продукти в България, където има 21 членове – финансови институции. Компанията изпълнява своята стратегия заедно с Изпълнителен комитет, създаден през 2007 г., в който участват 7 банки на изборен принцип. Ключови моменти в историята на компанията в България са внедряването на нови продукти и услуги като V PAY, cashback и безконтактните разплащания през 2012 г.

За последните 4 години, плащанията с карта при търговци са нараснали над два пъти. Постигнатият стабилен ръст се дължи на непрекъснато увеличаващия се разход с дебитни карти Visa. Общият обем изхарчени средства с тях надвишава 5 млрд. евро за 2014 г., което е с близо 19% повече спрямо 2013 г. Този оборот е постигнат с над 28 млн. плащания при търговци, което е с 26.5% повече в сравнение с предходната година. Средният брой трансакции при търговци на дебитна карта Visa също нараства с 30% на годишна база.

Онлайн разплащанията с карти Visa, приемани от членовете на Visa България, за първи път възлизат на 280 млн. евро, отчитайки почти 70% ръст през 2014 г. Стабилният растеж на e-търговията в България е сред най-големите в цяла Европа за периода и се дължи на все по-широкото навлизане на електронните разплащания сред българските потребители и онлайн търговци.

В областта на безналичните разплащания, дигиталните портфейли и виртуалната валута, 2015 ще бъде революционна година по отношение на използваните технологии, прогнозира Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България.

Едно на всеки 6 евро похарчени в Европа става с Visa

Visa бележи силно представяне и в Европа с 514 млн. карти в обръщение, отчете Марк Антипоф, главен директор „маркетинг и продажби“ на Visa Европа.

Средно едно на всеки 6 евро, изхарчено в Европа, се заплаща с карта Visa. Това са над 2 трилиона евро похарчени с карта Visa от октомври 2013 до септември 2014 г. Сумата, похарчена при търговци, е над 1.5 трлн. евро, което е с 9.4% повече спрямо 2013 г. Направените трансакции са 37 милиарда. Електронната търговия на континента продължава да се увеличава и бележи ръст от 17% до 280 млрд. евро през изминалата година.

Резултатите за 2014 г. показват най-силното ни финансово представяне до момента с нарастване на брутните приходи от 9% на годишна база, посочи Марк Антипоф.

През тази година в сила влиза регулацията за междубанковите такси и по изчисления на Европейската комисия в резултат от нея търговците в Европа ще спестят около 6 млрд. евро. „Visa Европа инвестира повече от 200 млн. евро годишно в нови технологии за разплащания. Ако търговците инвестират само частица от спестените средства, ще можем да работим заедно, за да направим скок напред в подобряване на потребителския опит“, каза Антипоф.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *