Кратки финансови новини от 27.01.2015 г.

• Снощи S&P понижи кредитния рейтинг на Русия до спекулативното ниво BB+ във връзка с влошената ситуация във финансовия сектор, която ограничава възможностите на руската ЦБ. Западните медии вече нарекоха това решение „последния удар срещу Кремъл“.

• Центърът за макроикономически анализ и краткосрочно прогнозиране (ЦМАКП) е направил стрес-тестове на руските банки и излезе със заключението, че през 2015 над 200 могат да фалират, а през 2016 още 160. Центърът е пресметнал, че за решаването на проблемите им ще са необходими тази година 900 млрд. рубли, а догодина – 500 млрд.

• „Румънският президент Клаус Йоханис предлага да се ожесточат санкциите против Русия, обвинявайки я за трагедията на Мариупол. Той е против смекчаването на санкциите, докато „Русия не използва цялото си влияние върху бунтовниците за намаляване на напрежението“.

• Чистата печалба (след данъците) на Microsoft през 4 трим. се е съкратила с 10% спрямо 4 трим. на 2013 и възлиза на $5,9 млрд. Оборотът на корпорацията за същия период се е увеличил с 8% до $26,5 млрд. (от тримесечния отчет на компанията)

• Според жълтия британски Daily Mail отговорност за изключването на Facebook и Instagram за 40 мин. са поели хакери от групировка, наричаща се Lizard Squad, известна с това, че по-рано хакна сайта на Malaysia Airlines и заяви, че действа от името на «Ислямска държава».

• Агенция Франс прес съобщи, че Франсоа Оланд е поканил новия премиер на Гърция Алексис Цапрас да посети Париж. Шефката на МВФ Кристин Лагард също е смекчила позициите си и каза, че фондът ще продължи да помага на Гърция и очаква преговорите с новото гръцко правителство.

Подбор и превод Ваня Йошева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *