Мудис посочи, че резултатът от изборите в Гърция е кредитно негативен

Кредитната агенция „Мудис“ заяви, че резултатът от парламентарните избори в неделя в Гърция поставя под въпрос способността на новото правителство, начело с лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас, да поднови програмите за финансова подкрепа от страна на Тройката (междунардните кредитори от ЕК, ЕЦБ и МВФ).

Произтичащата от това финансова несигурност е кредитно отрицателна за Гърция, тъй като се засилват рисковете, свързани с държавното рефинансиране и ликвидност. Това от своя страна подкопава доверието на вложителите и може да има неблагоприятен ефект върху перспективите за икономическия растеж, посочва кредитната агенция.

В заключение „Мудис“ подчерта, че несигурността ще навреди на способността на гръцките банки за достъп до финансиране и поддържане на тяхната ликвидност.

Междувременно гръцките дългови и фондови пазари остават под натиск за втори пореден ден на търговия след убедителната победа на редикалната левица СИРИЗА на парламентарните избори в неделя.

Днес основният фондов индекс на борсата в Атина Athex Composite се понижава с 2,5%, задълбочавайки вчерашния спад от 3,2 процентни пункта, докато индексът на гръцкия банков сектор бележи спад от близо 10%, достигайки рекордно дъно.

В същото време продължава и повишението на лихвите на гръцките държавни облигации, като доходността на 10-годишните книжа скочи с нови 55 базисни пункта към 9,548%, а лихвата на 5-годишните облигации се повиши до 11,604%.

Слабостта на гръцките финансови активи е факт, тъй като инвеститорите се опасяват, че управляващата партия СИРИЗА може да постави под заплаха членството на Гърция в еврозоната когато правителство на новия премиер Алексис Ципрас започне да предоговаря с международните кредитори условията по спасителната програма на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *