Краткосрочните антикризисни мерки скочиха на 82

На свое заседание правителството разгледа краткосрочни икономически мерки за възстановяване на българската икономика. Това съобщи на пресконференция вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, предаде БТА.
В програмата са включени и одобрените вчера от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) 32 мерки. Общо краткосрочните антикризисни мерки са 82 и за една седмица те остават „отворени“ за предложения от представителите на парламентарните групи, каза Дянков. Мерките ще бъдат приети от правителството на следващото му заседание. Дянков добави, че днес мерките са изпратени в парламента.
Краткосрочните мерки обхващат 9-месечен период. За следващия период има разработени мерки, които ще залегнат в управленската програма на кабинета. Тази програма ще бъде представена след няколко седмици, уточни министърът.
Краткосрочните мерки са в осем части. В частта „Устойчивост на макроикономическата система“ сред мерките са поддържане на балансиран бюджет за тази година, активизиране на дейността на България по присъединяването към механизма ЕРМ2.
Моят приоритет е влизане на България в еврозоната, категоричен е Дянков.
В частта „Устойчивост на финансовата система“ се предвижда намаляване на неефективните разходи в структурите на държавния бюджет с 15 на сто, запазване на единната ставка на ДДС от 20 на сто, осигуряване на взаимен достъп до информационните системи на митниците и на НАП.
Третата част от мерките е свързана с подобряване на бизнес средата, четвъртата – с активизиране на аграрното производство, каза Дянков.
Той добави, че в краткосрочните икономически мерки подробно са посочени инфраструктурните проекти, които ще бъдат осъществени през този период. Сред по-важните проекти министърът отбеляза реконструкцията и електрификацията на железопътната линия Пловдив-Свиленград.
Министърът каза, че за първи път е включен анализ и за инфраструктурните проекти в областта на екологията и са посочени проектите, по които ще се работи в 9-месечния период на краткосрочните мерки.
Правителството не може да се разпорежда на БНБ, каза още вицепремиерът, цитиран от БГНЕС. Няма да предлагам нормативни промени, които да попречат на банките да променят едностранно условията по кредитите, каза министърът. Така той отговори на предложението на Тристранния съвет за държавна намеса върху банките при опит те да променят условия по вече сключени договори за кредит.
Лихвите могат да се намалят доста, ако покажем консервативна фискална политика, според министъра, цитиран от „Фокус“. Ако бюджетът за 2009 година бъде балансиран и се вижда, че месец след месец работим за това, ще дадем положителен сигнал навън, каза той. По думите му – това ще доведе до поевтиняване на финансовия ресурс, който идва от чужбина чрез банките майки. През последните месеци той е поевтинял с 2 процентни пункта и може да се намали с още 2 до края на годината, смята финансистът. Според Дянков именно балансиране на бюджета е най-доброто, което може да направи правителството за по-ниски лихви.
В реалния сектор вече се усещало по-бързото връщане на ДДС, което осъществява НАП. От 620 млн. лева невърнат ДДС, вече сме на 180 млн. лева, отчете Дянков.
Моето мнение, че ставката на ДДС – 20 % и на плоския данък – 10%, остават, заяви министърът. По думите на Дянков по-бързото връщане на ДДС дава резултат в реалната икономика и това ще се види в края на септември. Той посочи, че плоският данък е помогнал на Словакия да е първата източноевропейска държава, излязла от кризата.
Другите части от краткосрочните мерки са свързани със стимулиране на заетостта и социалното подпомагане, развитие на икономика, основана на знанието, ефективно управление на средствата от еврофондовете.
НСТС одобри вчера 32 мерки, които са две трети от всички предложения на синдикатите и работодателските организации, заяви социалният министър Тотю Младенов. Той съобщи, че ще продължи работата и по другите мерки, за които не е бил постигнат консенсус в рамките на НСТС. Във всяко министерство работят отраслови съвети за тристранно сътрудничество с участието на работодателски и синдикални браншови структури, и се подготвят спешни антикризисни мерки на ниво бранш и отрасъл. По мерките се работи и от областните съвети за тристранно сътрудничество, каза Младенов.
Социалният министър съобщи, че следващата седмица свиква два консултативни съвета – за обсъждане на пенсионната реформа и перспективите за развитие на пенсионния модел, както и за квалификацията на работната ръка. По думите на министър Младенов има пълно несъответствие между търсенето и предлагането на пазара на труда.
На България й трябва цялостна реформа, а не парче по парче. Аз дадох пример, как в Министерство на финансите се оптимизират 14%. В отговор на въпрос Дянков каза още, че до края на годината държавната администрация ще бъде намалена с 15 на сто. НАП, митниците и МВР ще работят заедно срещу контрабандата и това е заложено в предложенията по антикризисните мерки, каза Дянков в отговор на въпрос.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *