Очакваният избор се състоя: Барозу е с втори мандат

Сегашният председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу бе преизбран от Европейския парламент за председател на комисията.
За негов втори мандат гласуваха 382 европейски депутати, против бяха 219, а 117 се въздържаха, съобщи БТА.
Преди вота евродепутатът Даниел Кон-Бендит от парламентарната група на „зелените“, която се обяви категорично против избирането на Барозу, поиска да бъдат проверени електронните машини за гласуване, тъй като вчера при друго гласуване е имало проблеми. Проверката показа, че такива проблеми има с три от машините, които бяха отстранени.
Новият стар председател на Европейската комисия благодари най-сърдечно за доверието, изразено от Европейския парламент. За мен това е силен сигнал, че Европейският парламент одобрява програмата ми за Европейската комисия през следващите пет години. Ще работя тясно с всички политически групи в парламента, които споделят моите вижданията за развитието на Европейския съюз, изтъкна Жозе Мануел Барозу.
Председателят на Европейския парламент Йежи Бузек призова да се подготви бързо списъка с членовете на следващата Европейска комисия. Имаме много работа в парламента, а комисарите трябва да бъдат изслушани в парламентарните комисии преди да бъдат гласувани. Това отнема време, затова побързайте, обърна се той към Жозе Мануел Барозу.
Европейските политици показаха голяма зрялост като гласуваха втория мандат на Жозе Мануел Барозу, коментира за БТА комисарят за защитата на eвропейските потребители Меглена Кунева след днешното гласуване в Европейския парламент. Избирането на председател на Европейската комисия сега е изключително важно събитие за Европейския съюз, който се намира в сложна икономическа и политическа ситуация. Най-доброто, което може да бъде направено сега, е да се даде сигнал на европейските граждани, че в Европа има лидерство, има яснота и решителност.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *